Косовските сърби обявиха тридневен траур

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Село Банска и два гранични пункта между Косово и Сърбия са блокирани

Най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“ обяви, че днес, утре и вдругиден са дни на траур за косовските сърби заради смъртта на четирима сърби при престрелката между косовската полиция и въоръжена група в село Банска, Северно Косово, в неделя, съобщи сръбската национална телевизия РТС. Същевременно Банска и два от граничните пунктове между Сърбия и Косово са блокирани.

„Обявяват се 26, 27 и 28 септември за дни на траур по повод гибелта на нашите съграждани в трагичните събития в Банска, община Звечан. В сръбските среди на територията на Косово и Метохия ще бъдат отменени всички събития, организирани за забавление от местните органи за самоуправление, а знамената на Република Сърбия на всички институции ще бъдат спуснати наполовина“, пише в съобщение на партията.

Село Банска е блокирано от косовската полиция и освен по медицински причини, жителите не могат да напускат населеното място, според информация от директора на косовската полиция за регион Север Ветон Елшани. Има полицейски патрул разположен на магистралата край Банска. Представители на косовската полиция и мисиите на Европейския съюз и НАТО в Косово ЕУФОР и КейФОР претърсиха вчера района на селото, както и планината край него.

Граничните пунктове между Сърбия и Косово Ярине и Бърняк са затворени за преминаване, както на автомобили, така и на пешеходци, вече 48 часа. Все още няма информация кога пунктовете ще бъдат отворени отново. Към момента е възможно преминаване на границата единствено през пункта Мердаре.

Сърбия и живеещите в Косово сърби не признават независимостта на някогашната сръбска област, обявена през 2008 г. Спорът е постоянен източник на напрежение между двете страни. При престрелката между косовската полиция и въоръжена група в неделя загинаха един полицай и четирима косовски сърби, а няколко човека бяха ранени. Полицията арестува осем сърби във връзка със сблъсъците до момента. Косовските власти обвиниха Сърбия, че стои зад нападението срещу косовската полиция, но Сърбия отхвърли обвинението.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//