Средищното училище "Св. П. Хилендарски" в село Баничан трябва да бъде запазено

Снимки: личен архив

Това е училище със 125-годишна история

Празникът на Солунските братя тържествено беше отбелязан и в ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ - село Баничан. Така, както винаги в продължение на 125 години!

Било е време, когато този просторен училищен двор е бил пълен с деца. Днес те са само 43. А училището е средищно, в него идват ученици и от съседното село Господинци.

През миналата година не е имало достатъчно деца за сформиране на паралелка с първокласници. Основната причина за това е, че и в двете села няма детска градина. Така още от 2-годишна възраст малчуганите постъпват в градините в Гоце Делчев и продължават образованието си в града.

„А обучението в родното място има редица предимства. Ние добре познаваме децата и семействата им, което има значение. Тъй като учениците ни са малко, имаме по-голяма възможност за индивидуална и групова работа с тях“, споделя наблюденията си директорът на училището Магдалена Робева.

Що се отнася до материалната база, тя отговаря на всички съвременни изисквания. В училището има компютърен и два интерактивни кабинета. Осигурен е лаптоп за всяко дете. В добро състояние се поддържа и спортната площадка. Пътуващите ученици ползват училищен автобус.

В учебното заведение има добре оборудван стол, в който чрез кетъринг се осигурява обяд за учениците. Някои от тях се хранят безплатно, а други ползват намаление. Децата от 1-ви до 4-ти клас получават безплатна закуска. Прилагат се и схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“.

„При нас е въведена целодневна организация на учебния ден. Стараем се да сме максимално полезни за децата и им даваме добро образование!“, казва в заключение Магдалена Робева.

 

КОМЕНТАРИ

ОУ Св Паисий Хилендарски03:48 - 23.03.2024
Advice No I'm not going to put up Hello Google
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK