Срещата в Брюксел приключи без резултат

Източник: iStock

Не е ясно коя е причината за провала на срещата

Срещата на посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел днес завърши без резултат.

На срещата трябваше да се обсъди новият пакет санкции срещу Русия, който да включва поетапна забрана за вноса на руски петрол и петролни продукти до края на тази година.

Няколко държави поискаха да бъдат изключени и/или удължаване на срока на внос на руски петрол. Мотивите на Унгария, Словакия и Чехия са, че нямат достъп до море и не могат да внасят петрол по друг начин, освен чрез тръбопровода "Дружба" от Русия. България, която обаче има излаз на море, също поиска да бъде изключена. Намерението бе заявено от премиера Кирил Петков, потвърдено от финансовия министър Асен Василев, а председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски заяви, че ако не получим, България може да наложи вето на общото решение. 

Не е ясно защо се е провалила днешната среща, както и кога ще бъдат проведени нови такива.

Нагласите бяха трите държави Унгария, Словакия и Чехия да получат по-дълъг срок от края на тази година. Очакваше се Брюксел да им разреши да осъществят постепенно спиране на вноса на руски петрол до 2024 година. По неофициално потвърдена информация за България подобно изключение не се предвиждаше. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK