Инж. Сираков, ЮЗДП: Има недостиг на дървесина, заради повишеното търсене

Снимка: Infomreja.bg

"Има елемент на презапасяване"

От началото на 2022 г. на преден план излиза темата за отоплението. Увеличението на цената на газа, както и тази на тока неминуемо кара потребителите са търсят по-евтини алтернативи за есенно-зимния сезон. Така – на дневен ред се поставя търсенето на дърва за огрев. По темата за това дали има дефицит на дървесина за огрев, за нейната цена има ли спекула, говори пред ИНФОМРЕЖА инж. Юлий Сираков от ЮЗДП.

Нека първо уточним най-важния въпрос – има ли недостиг на дървесина? Потребители алармират, че чакат с месеци доставка на заявени от тях количества дърва. В ритъм ли върви изпълнението на списъците, подадени от кметствата към ЮЗДП и има ли проблеми в дърводобива или по-точно в липса на работна ръка?

Има недостиг на дървесина, това е заради повишеното търсене. Повишаването на цените на другите източници на енергия доведе до там, че голяма част от населението желае да се отоплява с дърва през предстоящия зимен сезон. Докато преди няколко годии, от 2017 до 2021 година имаше една устойчива тенденция за намаляване на употребата на дърва за огрев, от началото на 2022 година е повишено търсенето на дърва. До 20 август 2021 годна ЮЗДП е дало 35 000 кубика по списъците, предоставени от кметовете на населените места, за същия период на 2022 година те са 75 000 кубика. Това е 100% повече.

Има ли увеличение на търсенето и заявките към ЮЗДП за дърва за огрев и на какво се дължи това? В отделни стопанства ли има по-голяма търсимост?

Има повишено търсене на дърва за огрев в по-голямата част от всичките 38 стопанства, в някои от тях е в пъти по-високо търсенето в сравнение с миналите години. Поне с 5 пъти е повишено търсенето на дърва за огрев, например в Стопанството в Сатовча.

Забелязвате ли презапасяване на домакинства с дърва за огрев и това лишава ли други социални групи да получат своя заявен дял?

Има такъв елемент, поради създадената психоза у населението от повишаването на цените на другите източници, една част от населението търси и други алтернативни източници. Има елемент на презапасяване. До ръководството на Предприятието достигна информация, че в определени райони хората искат повече от необходимите им дърва. Дадени са ясни указания към ръководствата на стопанствата да се прецизират количествата и да се следят стриктно предоставените им от кметовете на населените места списъци. Има контрол и ред. Докато не минат всички хора по реда от списъците, дърва нма да бъдат давани повторно.

Има ли лимит на дадено домакинство за покупка на кубик дърва?

Има такъв лимит и той е регламентиран. До 10 кубика (плътни) може да закупи дадено домакинство, без право на продажба.

Очаква ли се увеличение на цените на кубичния метър или за момента подобен ход не е предвиден? На какви цени се търгува различния вид дървесина?

Администрирането на цена в пазарни условия е изключително трудно. Цената на дървата се формира от два компонента – услугата добив и транспорта до населеното място, а те непрекъснато се променят. Прави впечатление, че дефицит се поражда точно там, където цената умишлено се задържа по-ниска. Има веротност цената да се повиши, но няма да бъде рязко, в зависимост от това дали има работна ръка или не. Цената на твърдите ширколистни варира в различните 38 горски стопанства от 90 до 144 лева, а на иглолистните - от 48 до 72 лева.

Август е характерен с това, че хората започват да мислят за есенно-зимния сезон и търсенето на „топло“. Колко по-рано могат потребителите да заявяват своя „дял“, така че да са спокойни за идния сезон?

ЮЗДП работи активно през последните години в посока промна на навиците на хората за закупуване на дърва. В месеците март и април ЮЗДП издава указания до директорите на териториалните поделения за изготвяне на списъци и за направата на срещи с кметовете на населените места, за да се уреди начина за снабдяване на населението с дърва. За съжаление  все още българинът действа кампанийно при снабдяването си с дърва. Това се случва през месеците август, септември и октомври. Указанията на ръководството на Предприятието е това да се случва още с оправянето на метеорологичните условия през месеците март и април. Няма как, при положение, че това е тежка физическа работа, всички да бъдат снабдени само за два месеца. Освен това, сухите дърва имат по-висока калоричност от суровите.

Забелязва ли се увеличение на случите на незаконен дърводобив в териториите на ЮЗДП?

Има такава тенденция. През последните два месеца има завишаване с 15-20% на нарушенията в държавните горски територии, предимно незаконна сеч и транспортиране на дървесина, без превозни билети. Нарушенията са предимно в района около големите градове и в близост до населените места – Дупница, Ихтиман, Петрич. Надяваме се това да бъде временно явление.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK