Инициативен комитет и кметът на Благоевград спорят за такса "Смет"

Снимка: Infomreja.bg

Кметът на Благоевград също изрази позицията си по темата

Всяване на обществено напрежение, което не е обосновано.

Така кметът на Благоевград Илко Стоянов определи пресконференцията, която дадоха група инициативни граждани относно несъгласието им с повишаването на данък смет.

По-рано през деня Емил Грозданов, Димитър Урдев и Здравка Чимева поканиха журналисти, пред които изразиха опасенията си от бъдещото увеличаване на таксата. В инициативния им комитет са още: проф. Димитър Димитров, Павлина Теова, Надежда Войнова, Първолета Евтимова.

Доводите на гражданите са, че няма достатъчно информация за това защо се променя таксата, не е представена план-смета и няма ясна концепция за осъществяване на разделното сметосъбиране.

„Искаме Общината да промени цялостната организация, по която се извършва сметосъбирането и как то се таксува. Съгласни сме да се увеличи таксата, но ако има информация къде ще бъдат вложени приходите. Трябва да има прозрачност“, каза бившият общински съветник – Димитър Урдев.

Именно прозрачността е сред основните доводи на гражданите, който искат сметосъбирането да се извършва по европейски модел и функционалност.

Здравка Чимева на свой ред каза, че няма яснота защо има увеличение от 1,1 до 2,9 промила. Тя предложи обществено обсъждане на проблема с увеличението и засегна това, че то ще се отрази най-много на пенсионерите в града, който „остарявал“.

В позицията си гражданите задават следните въпроси до ръководството на общината:

„Кое налага увеличението – дали инфлацията е толкова голяма колкото и увеличението; ще се подобри ли качественото на сметосъбиране; защото общината не иницира обсъждане за определяне на цената; защо общината не предложи всеки да плаща спрямо количеството, което изхвърля“.

Инициативният комитет призовава на извънредното си заседание на 12 декември общинските съветници да гласуват против увеличението на таксата.

Кметът на Благоевград също изрази позицията си по темата като най-напред обясни, заседанието на ОбС се свиква не за да се гласува за или против увеличението, а за да се гласува за или против решението на вече бившия областен управител Николай Шушков, който върна решението на ОбС за увеличението с мотив, че то е нарушава процедури.

По отношение на иницииране на обществено обсъждане, Стоянов обясни, че такова вече е имало на 15 ноември. Сега от инициативния комитет са пожелали среща с кмета по темата и той ще ги приеме, както и всички други граждани.

Според комитета на гражданите увеличението не е с 40%, а с 264%.

Припомяме, че в средата на ноември 2021 кметът обяви, че ще има изравняване, а не увеличаване на таксата.

Според него увеличаването на таксата е редно да се нарича „изравняване“ на таксата с тази на развитите градове.

От 2008 година не е променяна ставката, а облекчения се предвиждат както за бизнеса, така и за жителите на селата.

Това е неизбежна политика, защото през 2023 година всички общини ще трябва да изчисляват таксата на база реално количество изхвърлен отпадък, каза Стоянов.

„Ако гражданите събират разделно, ще плащат нулева такса“, каза още градоначалникът.

Преди да бъде въведена тази „разделна“ иновация, общината ще работи заедно с бургаската по пилотен проект за да се изчисли ефективността.

Новата такса предвижда жителите да заплащат по 2,99 промила, а досега сме плащали 1,1;

7 промила за жителите на селата, където досега са плащали 12;

5,7 промила вместо 6 за бизнеса.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK