И след първата ваксина с маска, след втората - не би трябвало да се заразим

Снимка: Infomreja.bg, архив

"При евентуална среща с вируса би трябвало антителата да го унищожат"

Преди поставянето на ваксина срещу COVID-19 не е нужно да се прави бърз тест, тъй като се извършва преглед от лекар. Поставянето на ваксина на преболедували инфекцията и изработили антитела, не би навредило. И след поставяне на първата доза от ваксината трябва да се носи предпазна маска, да се ограничат социалните контакти.

Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, след като се ваксинира срещу коронавирусната инфекция.

"След втората доза ваксина и изработване на антитела, не би следвало човек да може да се зарази, а при евентуална среща с вируса би трябвало антителата да го унищожат", добави още той, цитиран от БТА. България не е единствената държава, в която логистиката на ваксините срещу COVID-19 е с частни компании.

"Видях в социалните мрежи какви са критиките към транспорта на ваксините с камион на хранителна верига, но търсенето на акцент в тази насока не е приемливо", допълни той.

По думите му в САЩ частна компания за транспорт на риба тон пренася и помага на правителството за ваксината, в Канада - компания с опит в транспортирането на сладолед, подобен е и опитът в Австралия.

Министър Ангелов благодари на всички български производители, осигурили логистиката на ваксините, и изрази очакванията си за "протегната ръка и на други български производители, които да помогнат в логистиката, каквато е необходима за в бъдеще".

"Изискването за транспорта беше компанията да осигури нормален температурен режим, който да бъде проследим през целия път и температурният режим да се докаже с термограф", обясни той. Хуморът в тази ситуация считам за неуместен, световна пандемия е, криза е и всяка помощ е полезна, добави още той.

Хладилниците, които са осигурени в шестте регионални здравни инспекции за температура от минус 70 градуса, ще се използват при следващите доставки на ваксината през януари, посочи още министър Ангелов. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//