И Горна Козница е дала нещо значително на България

Видин Даскалов (вляво) и Арон Аронов в "Теменужката от Монмартър", източник: БНР

92 години от рождението на Видин Даскалов

Както археолозите излъскват и най-малкия артефакт, който наистина се оказва важен елемент от общото откритие, така и всяко българско село може да се окаже важен бръмка при разплитането на още недоразкрити и недоизучени исторически факти в региона на Дупница, Рила и Кюстендил.

Става въпрос за малкото бобовдолско село, което се намира на територията на община Бобов дол и има с какво да се представи пред своите сънародници, а защо не и пред света, защото има чужди историци, които се интересуват от това какво се е случило през вековете тук, на българската земя.

И за да не покрие прахът на столетията неговата история, сме длъжни да припомняме не само на младото поколение, но и на по-зрелите хора, забързани в своето всекидневие, откъде са тръгнали тези хора, и с какво са допринесли за своята скромна и същевременно интересна гордост, както за освобождението ни, така и за нейни известни личности като Видин Даскалов.

Горна Козница не е само древно село с интересна история още от римско и турско време, което се е намирало на кръстопътища, но и то е дало и началото на известни трима хайдути, участвали в четата на дядо Ильо войвода и известен участник в Априлското въстание Димитър Христов Кознички, избран от Левски за касиер на Югозападна България.

И то, както много други средновековни селища има своите исторически, късноантични укрепления и останки от късноантични крепости. Земите тук и около него са били владения на Арон, който е бил брат на цар Самуил. Козничкият манастир е бил част от Рилския манастир, имал е и двама калугери, които като част от Рилската обител не са допуснали да се извърши ислямизацията по онова време.

Необходимо е да се извърши радикално преосмисляне на българското минало не само тук, но и навсякъде, защото значението на изводите и поуките от миналото не е никак маловажно.

А сега нека обърнем внимание на по-скорошни съвременници на това бобовдолско село, които също са допринесли за неговата скромна гордост. Нека споменем имената на известната българска артистка Латинка Петрова и на основателя на Българската опера - Видин Даскалов - един от най-любимите оперни артисти, родени в това село.

За него влизат в спор Горна Козница и Казанлък, но архивен документ си казва думата, като доказателство, че родното място на Видин Даскалов е Горна Козница, написано в кръщелното му свидетелство.

Самият той споделя: „От майка си знам, че съм роден на 12 февруари”. Само, че Видин Даскалов не е единственият българин, който е известен с две рождени дати, тъй като е кръстен по-късно след раждането си и попът е записал в кръщелното му 8 март 1929 г. Неслучайно в Горна Козница до чешмата в селото е поставена негова паметна плоча до автомобилния състезател Йордан Топлодолски.

Видин Даскалов е ненадминат до момента български оперен артист и неговото име е легендарно - „светая светих” в оперното изкуство и той се налага като най-любим артист за публиката, както и сред колегите си. Той израства по-късно в Казанлък и винаги е бил готов за хумор и веселие, и затова около него винаги е било интересно и развеселяващо, и разтоварващо.

За 42 г. на сцена той е изпял и изживял над сто музикални роли в Музикалния театър и е изиграл над 120 различни роли като Менелай в „Хубавата Елена”, Бони в „Царицата на чардаша”, Хитър Петър в „Имало едно време”, „Време за любов”, „Веселата вдовица”, ”Волният вятър” и много други постановки.

Най-очарователен и незабравим дует 48 г. още от студентските си години са били с актрисата Лиляна Кисьова, за които се говори, че са смесвали служебните взаимоотношения с личните, и за това Лиляна Кисьова са я наричали Лиляна Даскалова.

Легенди се носят за тях двамата и за любовния му живот. Полувековно и пословично е партньорството му Лиляна Кисьова за това ги наричат легендарни обичани артисти. Лиляна Кисьова признава, че тя е била в работата си с него повече, отколкото със семейството си. Те двамата са били като едно цяло. Дамите са лудеели по този чаровник с уникален глас, но трябва да се знае, че жените са били неговите ангели и неговите демони.

Той признава, че в неговите обятия са били около 500 жени, а той, галантен и непостоянен като вятъра мъж. Много хора още си тананикат: ”Жените, жените ах, ангели са те…” и т.н. - този емблематичен рефрен той пее в „Царицата на чардаша” и те го съпътстват през целия му живот.

С две съпруги и куп жени около него чаровникът с четири байпаса, напук на които е пял и целувал сцената, а съставът му през това време е пял „Многая лета”, и в този върховен момент на сцената нахлува Лиляна Кисьова и запява: „Живот човешки, живот лудешки…”и т.н.

Запомняща се фраза която той приживе казва: ”Актьорът няма право да остарява не заради себе си, а заради публиката”, и още: ”Каквото ида ти се случва в живота, показвай му среден пръст”.

Видин Даскалов - това оперно светило, е идол на поколения българи и именно той носи корените си от Горна Козница. Звездата му угасва през 2001 г. в болницата „Света Екатерина”, а преди това той споделя за болестта си: ”Цигарките ме наказаха”.

Преди да си отиде от този свят, Лиляна Кисьова го сънува облечен в бял фрак и стои пред хубава къща. Сънят ѝ се повтаря и още колко е красив и внимателен и елегантен и този сън предизвестява неговия край.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK