Русия отхвърля участие в покушението срещу Фицо

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Правителството на Словакия е създало разследващ екип

Обвиненията за предполагаемото участие на Русия в опита за убийство на словашкия премиер Роберт Фицо са пристъп на лудост. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Британският таблоид The ​​Times смята, че Русия стои зад опита за убийство на Фицо. Колумнистът и щатен кореспондент на изданието в Братислава Петер Конради сподели тази атака на лудост, написа Захарова в канала си в Telegram.

Тя отбеляза, че това е първата медия, която несправедливо обвинява Русия в участие в нападението срещу словашкия премиер. 

Пеипомняме, че парламентът на Словакия се завърна на работа във вторник, след като прекъсна работата си след опита за убийство на премиера

Фицо се възстановява и вече не е с опасност за живота, след като беше прострелян с четири куршума миналата седмица. Това беше първият голям опит за убийство на европейски политически лидер от повече от 20 години.

Стрелецът е 71-годишният Юрай Чинтула, самоопределящ се като писател, който преди това е работил като охранител и се предполага, че е свързан с проруската група "Словашки защитници". Словашкият специализиран наказателен съд постанови, че обвиняемият ще остане в ареста.

Министърът на вътрешните работи Матус Сутадж Есток посочи, че е създаден разследващ екипкойто ще провери дали заподозреният е действал сам, както се смяташе първоначално.

Инцидентът подчерта дълбоката поляризация на политиката в централноевропейската държава с население от 5,4 милиона души, където Фицо е доминираща сила от близо две десетилетия.

Откакто си върнаха премиерския пост миналия септември, Фицо и неговата коалиция промениха политиката, включително прекратяване на държавната военна помощ за Украйна, премахване на специалната прокуратура, бореща се с корупцията, и планиране на основен ремонт на обществения телевизионен оператор RTVS, след като го обвиниха в политическа пристрастност.

Правителството се сблъска с водени от опозицията протести през последните шест месеца срещу реформите на наказателния кодекс и заради опасения за свободата на медиите, ако мисията на обществения оператор бъде променена. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//