Храна за астронавти приготвят в Пето ОУ "Христо Ботев" - Кюстендил

Снимки: Личен архив

Пето ОУ „Христо Ботев“ - Кюстендил, е сред първите иновативни училища в България. Вече 2 години успешно се прилагат иновативни методи на преподаване и интерактивни подходи в обучението.

Насърчава се развитието на обучението по науки в училище, интереса и изследователските компетентности на учениците.

Важно място заема изследователския подход в обучението. Иновативните идеи за подобряване на обучението по науки в училище и научната подготовка на учениците се реализират чрез работа в различни извънкласни и извънучилищни форми и дейности.

За успеха на иновацията допринасят партньорството между училището и образователни институции – БАН, Природонаучен музей, ЛТУ, БФ „Биоразнообразие“, Община Кюстендил, РБ „Ем. Попдимитров“, РЗИ и др.

Сформирани са екипи за работа от учители/ученици от училището и представители/ментори от институциите.

Като тази година има и сформиран екип за съвместна дейност между Д. Георгиева /начален учител и Хосе Луис Олмо /Испания/.

Те работят със своите ученици по два проекта: „Качествени и здравословни храни и води“- научно - изследователска дейност и „Храна за астронавти“ – подготовка, преработка и опаковане на храни за астронавти.

На базата на стари, традиционни български и испански методи, екипът на проекта разработи повече методи за подготовка и съхранение чрез въвеждане на нови технологии, които включват различни методи за сушене на храна.

Проектът провокира интереса и желанието на учениците да търсят нови технологични методи за обработка и съхранение.  

До този момент информацията между участниците се обменяше чрез интернет.

Г-жа Георгиева се завърна от Испания, където заедно със своя колега споделиха и обобщиха работата на двете образователни институции и подготвиха участието си със съвместния проект на Международния фестивал „Наука на сцената“ в Португалия през м.октомври 2019г.

Проектът ще бъде представен пред 450 преподаватели от училища и институти от 30 европейски държави и е първият български проект, разработен и реализиран с представители на друга европейска държава, представен на Международния фестивал.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK