„Гран При“ за ученичка от СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ - Дупница

Снимка: СОУ "Св. Паисий Хилендарски" - Дупница

В Руския културно-информационен център в град София се проведе вторият заключителен етап на VІІ-я Национален детски конкурс за рецитатори на руски език „Родом от детството”, посветен на 110-та годишнина от раждането на поетите Агния Барто и Муса Джалил.

Конкурсът се организира от РКИЦ – София с любезното съдействие на Министерството на образованието и науката на Република България.

В него взеха участие ученици от цялата страна, класирани от училищните (клубни) комисии в първия етап на І, ІІ и ІІІ място.

Участниците бяха оценявани в две възрастови категории:

- І възрастова група - от 7 до 11 години, по стихове на Агния Барто;

- ІІ възрастова група – от 11 до 16 и над 16 години, по стихове на Муса Джалил.

Конкурсът се проведе от 10 ч. до 15.30 ч. в два етапа при оспорвана конкуренция на участниците.

Журито беше съставено от членове на Руския камерен театър при РКИЦ – София.

От СОУ „Св. Паисий Хилендарски”, гр. Дупница в конкурса участваха две ученички от ХІ б клас, а именно Кирилка Атанасова Кирова със стихотворението „Праздник матери” и Мария-Магдалена Иванова Стоянова със стихотворението „Смерть девушки” на Муса Джалил.

Представянето и на двете момичета бе изключително емоционално и с високо рецитаторско майсторство.

Те получиха грамоти за участие в конкурса.

И двете традиционно участват в конкурси на руски език и получават високи награди и отличия.

Кирилка Кирова бе удостоена с най-голямата награда „Гран при” във втората възрастова група, а същата награда за І-ва възрастова група бе връчена на ученик от училището при Руското посолство в България.

Това още веднъж подчертава високото ниво на подготовка и участие на ученичката в конкурса. Кирилка получи грамота, статуетка „Гран при” и книгата „Лирика” на Наталия Ерменкова – руска поетеса, живееща и работеща в България.

Сред останалите рецитатори на конкурса най-добрите бяха класирани на І-во, ІІ-ро и ІІІ-то място. Бяха раздадени и поощрителни награди.

Носителите на „Гран при” дадоха интервю за отношението си към руския език и руската култура и литература, което ще бъде поместено на сайта на РКИЦ.

За отличната подготовка на участничките в конкурса с грамота беше наградена и Йорданка Зашева – главен учител по руски език в СОУ „Св. Паисий Хилендарски” град Дупница.

През април предстои участието на ученици от училището в Международния конкурс „Заедно в ХХІ век”, организиран от Фондация „Устойчиво развитие за България”, Синдикат на българските учители и с подкрепата на МОН. В този конкурс те участват ежегодно.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//