От Кабинета на Силяновска: Президентът има право на самоопределение в публичните си изяви

Снимка: ЕРА/БГНЕС

В позицията нито веднъж не е използвано конституционното име на държавата според договора от Преспа

В позиция от Кабинета на президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска се казва, че президентът на страната „има право да използва името Македония като акт на лично право на самоопределение и самоидентификация, зачитайки основните човешки права и свободи и в съответствие с европейските ценности и принципи”.

„Президентът Гордана Силяновска - Давкова ще се придържа към официалното прилагане на конституционното име. Съгласно конституцията, тържествената клетва (като президент), изготвена от парламента на страната, е подписана с конституционното име (на държавата). През последните 5 години македонските институции почти напълно изпълниха задълженията си от Преспанския договор и президентът очаква всички македонски партньори да спазват двустранните и многостранни задължения, които са поели към страната”, се казва в позицията, изпратена и до медиите, от кабинета на Силяновска, в което също нито веднъж не е използвано конституционното име на държавата, съгласно договора от Преспа.

Позицията е разпространена, след като по време на вчерашното си встъпване в длъжност като президент на страната, Гордана Силяновска произнесе само "Македония" вместо конституционното име на държавата Република Северна Македония. Това предизвика реакция от страна на Гърция, чийто посланик напусна пленарната зала по време на полагането на клетвата. След това Министерството на външните работи на Гърция определи случилото се като открито нарушение на Преспанския договор, а председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди Република Северна Македония да спазва Преспанския договор.

„Провокативното решение на новия президент на Северна Македония да наруши официалния текст на клетвата си и да назове страната си с различно име представлява незаконна и недопустима инициатива. Акт, който нарушава Преспанския договор и самата конституция на държавата ѝ. (По този начин) обаче тя подкопава и бъдещето ѝ, както вече заявиха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел“, написа във Фейсбук профила си гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис, а говорител на ЕК заяви, че ЕС очаква Скопие да прилага добросъвестно договорите със София и Атина.

По-рано днес Министерството на външните работи на Северна Македония също призова политиците в страната, „особено на избраните държавни функционери”, да бъдат внимателни по отношение на спазване на договора от Преспа, конституционните разпоредби и всички международно поети от страната задължения. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//