Голям празник готвят в Баничан в чест на закрилницата на християнския род - Света Богородица

В чест на 120 г. от възстановяването на храма, дворът му е облагороден и преобразен

Гоцеделчевското село Баничан е прочуто с интересното организиране на своите местни и християнски празници, защото те винаги са оригинални, подготвени от сърце и душа както от организаторите от църковното настоятелство при храм „Успение на Пресвета Богородица“ и манастирския комплекс, така и от хората с тяхната дружна и безрезервна помощ и участие на цялото население не само от Баничан и Гоце Делчев, но и от други места в страната.

Тази сплотеност, която се наблюдава в това село, е пословична и може да служи за пример. Така се случва и в тези дни, когато наближава празникът Голяма Богородица.

Ще бъде извършена тържествена света литургия и осветен манастирът, като  са поканени много гости, приятели и почитатели не само от Югозапада, но и от другата страна на Стара планина, или от Северна България.

Според преданията този манастир датира още от 13 и 14 век и е бил голямо духовно средище, в което са проповядвали вярата 30 монаси, които са правели прочуто вино, което е стигало и е било предназначено за монасите в Света Гора в Атон, но сега баничани ще отпразнуват 120 г. откакто манастирът е възстановен.

Още навремето българската пророчица Ванга е казала, че когато в България бъдат възстановени всички църкви и манастири, тогава страната ни ще тръгне напред. В близост до манастира има и лековито аязмо.

За този храмов празник е приготвена икона, която е украсена с баничанска шевица, извадена от раклата на баба, което я отличава от всички останали икони до момента.

Западната част на манастира е украсена с изложба от картини, нарисувани от художника Георги Сингарчински от с. Мосомище. Картините изобразяват седемте църкви, които се намират на територията на с. Баничан.

Забележете, 7 църкви, може би неслучайно са точно 7, защото числото 7 се смята за божествено число и числото на чудесата.

„Дай, Боже, наистина да се случват само чудеса не само в нашия край, но и в цялата ни страна!”, казва Дияна Пелтекова, която е организатор на тържеството с общи сили от всички.

В чест на тези 120 г. от възстановяването на храма, дворът му е облагороден и преобразен по идея на протогерей Николай Давидов, което съвпада с 20-годишнината от свещенослужението му в Баничан.

Още от 2010 г. по идея на този божи служител манастирът постоянно е разширяван и подобряван. Той има идеи и в бъдеще да се построи и чешма в двора и сградата да бъде заобиколена с покрити навеси.

Ще се работи и с деца, които от малки ще изучават вероучение. Децата ще се запознаят и с книгата „Баничанската Света Богородица”, за делото  на дедите и прадедите си в онези далечни времена, като ще се възпитават и в любов към родния край и българщината.

Ще се организира и летен лагер за деца през лятото. На 14.8.22 г ще има вечерно опело на майката Света Богородица. А на 15.8.22 г. ще се извърши тържествената Света литургия от Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

Приготвен е и благословен обяд и музикална програма за всички гости от близо и далеч. Ще бъде представена и книгата „Баничанската Света Богородица” от нейния автор Цанко Серафимов, който с голямо майсторство и умение е представил живота и историята в онова време. Книгата роман е една уникална българска реликва, за която фактическият материал е намерен в стара папка, където всичко е било прилежно описано и впоследствие възстановено в книга.

В него се описва живота и участта на българите в Македония през втората половина на 19 в. и началото на 20 в., когато на тази земя многострадална се води величава борба за свобода и народност. Много мъка и печал носи Баничанската Света Богородица - баба Цвята, но осъзнава големия смисъл да се живее.

Опора за своя житейски оптимизъм тя намира в Бога и превръща дома си в тайно убежище за революционерите Гоце Делчев, Пейо Яворов и Яне Сандански. Много дарители са се включили, с помощ, кой с труд, кой с парични средства, за да се възстанови този божи храм, като един млад човек - Любен Дишлиев, е боядисал цялата сграда.

Друга фирма изгражда самостоятелна електромрежа и трафопост.  Полагани са безплатно подове, тавани с гипсокартони, дърводелски и железарски услуги, почистване и пране на постелочните килими.

С едно изречение - и младо, и старо се е включило с труд и финанси за честването на този голям християнски празник, който се почита от българите за закрилницата на християнския род Майка Света Богородица. Или както е казал Левски „момата с иглата, ученият с ума ... ”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK