Гласуването по вота на недоверие – в петък, 13-и, от 15 часа

Снимка: БГНЕС

Ако кабинетът оцелее, то от БСП започват събирането на подписи за нов вот на недоверие

В мотивите към внесения вот на недоверие е записано, че в недалечното минало България е била безспорен енергиен лидер в Югоизточната част на Европа, и се изтъква, че сега нашата страна може да се превърне от износител на електроенергия във вносител. Припомня се, че на 12-и януари тази година с пълно мнозинство в парламента е прието решението за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в част "енергетика" и по-конкретно да отпадне ангажиментът за намаляването на въглеродните емисии с 40% до края на 2025-та година. 

Вносителите изтъкнаха, че през месец юли тази година е прието и решение, което гарантира, че терени на мини "Марица-Изток" няма да бъдат разпродавани на различни компании. Въпреки това българското правителство изпраща на Европейската комисия териториалните планове за справедлив преход, които противоречат на редица вече взети в парламента решения. 

В дебатите до момента бе заявено, че е напълно недопустимо изпълнителната власт да неглижира решенията на Народното събрание. Бе казано, че общата загуба за икономиката от закриването на въглищните централи ще бъде за над 2 милиарда лева на база 1,7 милиарда лева, които евентуално ще получим еднократно от Европейския съюз. 

Преди минути премиерът Николай Денков подчерта, че кабинетът не затваря енергийни мощности, а до 2040 година ръстът на енергийните мощности у нас ще бъде два пъти и половина. Той добави, че България има шанс да изнася ток, но само след промяна на енергийната си стратегия. 

Утре от 15.00 часа ще бъде и гласуването на вота на недоверие. За да бъде успешен, той трябва да събере минимум 121 гласа "за". Формациите, които искат смяната на властта, разполагат със 72 гласа. 

Ако кабинетът оцелее при утрешното гласуване, то от БСП започват събирането на подписи за нов вот на недоверие на тема "Национална сигурност и отбрана" и той ще бъде внесен още следващата седмица, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//