Гешев остава главен прокурор, само 2 гласа във ВСС "за" отстраняването му от поста

Снимка: Infomreja.bg

Тежки многочасови дебати предшестваха гласуването

Пленумът на Висшия съдебен съвет с 16 гласа „За“ и 2 гласа „Против“ отхвърли, предложенията на министъра на правосъдието проф. Янаки Стоилов от 2021 г. и на министъра на правосъдието Надежда Йорданова от 2022 г. ,  разгледани по реда на чл. чл. 175, ал. 5, във връзка с чл. 173 от ЗСВ за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Гешев, на основание  чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България В проведеното гласуването не участва главният прокурор.

Предложенията бяха разгледани по същество съвместно в една обща процедура, съгласно решение на пленума от 4 май т. г.

Основанията в предложенията бяха обсъдени в хронологична последователност по реда на тяхното внасяне. Министърът на правосъдието докладва уточнението към предложението на проф. Янаки Стоилов, след което беше изслушан главният прокурор Иван Гешев. Той заяви, че исканията за предсрочно прекратяване на неговия мандат са обосновани не със закона, а с конюнктурни политически цели. Според него, е налице процедура за овладяване на част от съдебната власт чрез персонална смяна на главния прокурор, използване на прокуратурата за политически цели и злепоставяне на Висшия съдебен съвет. Той заяви, че не се притеснява дали целият държавен инструментариум ще бъде използван в опит да бъде отстранен и коментира, че разделението на властите изисква предложенията да се основават на правни аргументи, а не на политически твърдения и съждения, като уточни, че не са формулирани конкретни нарушения и не са посочени факти за тях.

По време на обсъждането бяха задавани въпроси както към министъра на правосъдието, така и към главния прокурор по всяко едно от основанията на двете предложения. Изложени бяха фактически и правни съображения и аргументи за наличие или липса на релевантни обстоятелства относно всеки пункт от исканията на вносителите, обуславящи правното основание по чл. 129, ал. 3, т. 5 от КРБ за наведените твърдения за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, накърняващи престижа на съдебната власт. Повечето от членовете на ВСС се обединиха, че липсват фактическите обстоятелства, посочени в двете искания за предсрочно освобождаване на главния прокурор, не се очертават признаци за незаконосъобразни действия и бездействия при изпълнение на неговите функции, поради което не са налице конституционните основания за предсрочното му освобождаване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK