Героите на "Коледа в Мрежата": Петър Чорев - мъжът, който укротява камъка

Снимка: Петър Чорев

Навръх Коледа припомняме за един каменоделец – млад мъж от Елешница, изтъкан от скромност и талант.

Петър Чорев е вече познат майстор в областта, познат с таланта и добротата си, като перфектно се вписва в мотото на „Коледа в Мрежата“  - „С доброта и талант“.

През 2017 г. Петър стана популярен със своя 4-метров конник на свети Георги, който издълба в скала в родното си село.

Година по-късно – през 2018 ИНФОМРЕЖА присъства на освещаването на каменния релеф, който вече пази селото.

Петър наистина прави чудеса с ръцете си, не спира и нас за учудва – Великден 2018 той се яви на традиционния в Елешница кукерски фестивал с костюм, изцяло напарван от него. Героят бе като излязъл от филма „Хищникът“.

По-късно през годината – по повод празника на град Добринище, ИНФОМРЕЖА отрази още една творба на Петър. Майсторът направи от един голям камък „картина“, отразяваща Пирин през погледа на Добринище.

И ето така Петър – прави, струва, а из под ръцете му излизат чудеса – чудеса от най-коравото на света – камъкът. Е, да овладееш природата е невъзможно, но да сътвориш от природата красота – е велико.

Да си припомним за Петър:

Елешничанин създаде почти 4-метров барелеф на свети Георги. Мисията му продължава

С него е удоволствие да се общува, защото е млад, амбициозен, интелигентен и много възпитан. Той е на 27 г. и се казва Петър Чорев.

Петър е от разложкото село Елешница. Той е създателят на огромен барелеф на свети Георги Победоносец.

„Идеята имах много отдавна. Още преди 3-4 години. Моята къща се намира точно срещу отвесната скала, на която в момента е светецът. Всеки път, когато погледна през прозореца, я виждам. Мястото трябваше да се запълни от нещо красиво“, сподели младият мъж пред ИНФОМРЕЖА.

Той е завършил Югозападния университет през 2015 г. със специалност „Изобразително изкуство“. Професионалният му път не е свързан с дипломата, но творенето остава в кръвта му.

Преди 4 месеца се връща от Англия, където е бил на гурбет. Той, като истински патриот, влага усилия в родното си място.

Светецът е изваян на отвесна скала, която се намира под местността Четирите бора, а малко по-далеч е Света Петка. Скалата има най-добър изглед от Долната махала и се намира на 150 м. от дома на семейство Чореви.

Петър е благодарен на баща си, който два месеца му помага да се разпънат кабелите, с които се подава ток за машините. В това начинание се включват и местните, които също Петър спомена с огромна благодарност.

В процеса на работа две машини изгарят, тъй като се пълнят с прах и пясък, но това не спира работата на ентусиаста.

Той продължава да се бори за мисията. Преди реализирането на проекта е бил в общината в Елешница и получава разрешението да започне работа. Сега – при осъществената идея, Петър е говорил с кмета да се постави осветление в оранжево, с което светията да изпъкне и нощем.

Предстои и освещение на обекта, за което Петър вече е говорил с отец Костадин от селото. Барелефът е и с точен изглед към църквата.

Организира се и почистване на пътеката до самата скала, тъй като сега е в доста занемарен вид. Днес през деня е отрязано сливово диворастящо дърво, което е запречвало гледката.

Свети Георги се равнява на конника в Мадара, каза в поздрава си към твореца кметът на Община Разлог – инж. Красимир Герчев.

Петър реализира всичко и въпреки адското лято и работа на над 30 градуса, той е доволен от постигнатото –свети Георги с височина 3,80 м, широк - 3,30 м.

Прави го заради Елешница, заради хората, заради идеята. 

Уникален железен костюм създаде елешничанин за Великденския фестивал

Живи традиции и много мерак показаха и тази година жителите на разложкото село Елешница.

Ежегодно, от стари времена, в Елешница на Великден хората имат един по-нехарактерен за Пиринско обичай. Докато всички самодейци и животински кожи се подготвят за Нова година и от 1. януари чак до 14. дефилират из фестивали, то в Елешница това се случи вчера.

Тръпката е голяма, а емоцията още повече.

Българските традиции и всичко родно винаги са завладявали един млад човек от Елешница. ИНФОМРЕЖА разказа за него преди време.

Петър Чорев е създателят на огромния скален барелеф на свети Георги, който се издига над селото. Цял 4-метров конник гледа точно срещу църквата!

Другата творческа задача, с която три месеца преди маскарадните игри се заема Петър, е неговият костюм.

Идеята е от филма „Хищникът“. Направен е от метал 0.6 мм поцинковани ламаринени листове. За всяка част 27-годишният елешничанинн е правил шаблон от хартиени листове, след което ги нанася върху ламаринения лист и изрязва със специални ножици.

За да се сглобят една за друга частите е използвал нитове и чук.

Отвътре целия костюм е обшит със дунапрен.

„Общо взето много труд и желание докато стане в завършен вид“, споделя Петър.

За празника се готвя от януари месец и с нетърпение чаках да дойде денят, в който ще облека костюма. Привърженик съм на всичко българско, и най-вече на българските традиции.

Костюмът, който е изработил Петър, тежи около 20 - 25 килограма.

Не е лесно да си войн, но още по-трудно е да удържиш стихията, меракът, които бушуват в теб!

Осветиха 4-метровия барелеф на свети Георги в Елешница! 

Той е на 27 г. и се казва Петър Чорев от разложкото село Елешница.

На днешния християнски празник, в който почитаме свети Константин и света Елена, в селото на Петър бе истински празник.

Надали на друго място бихте видели малки и големи, облечени в народни носии, да пеят църковни песни заедно със свещеника, а след това да заредят публиката с местен фолклор. Всичко това се случва с една цел – освещаването на барелефа на свети Георги, който младият Петър е направил сам.

Влизайки в селото, от която и страна да се обърнеш, се вижда Победоносецът, яхнал кон, с копие в ръка. Всички вперват очи нагоре за да видят внушителния конник, който сякаш препуска по скалата!

„Идеята имах много отдавна. Още преди 5 години. Моята къща се намира точно срещу отвесната скала, на която в момента е светецът. Всеки път, когато погледна през прозореца, я виждам. Мястото трябваше да се запълни от нещо красиво“, сподели младият мъж пред ИНФОМРЕЖА преди половин година.

Сега вече идеята е напълно реализирана и цялото село с дълбока почит се радва на стореното. Дори елешничките баби от фолклорна група "Зорница" поздравиха жителите и гостите с песни за свети Георги, за Костадин и Елена.

Петър е завършил Югозападния университет през 2015 г. със специалност „Изобразително изкуство“, а в средното си образование придобил умения по дърворезба.

Свети Георги явно е притегателната сила, която задържа Петър да не замине отново за Англия, където е бил на гурбет.

Светецът е изваян на отвесна скала, която се намира под местността Четирите бора, а малко по-далеч е Света Петка. Скалата има най-добър изглед от Долната махала и се намира на 150 м. от дома на семейство Чореви.

Петър работи под жаркото слънце и 30 градуса. В процеса на работа две машини изгарят, тъй като се пълнят с прах и пясък, но това не спира работата на ентусиаста.

„Костваше усилие, желание, мерак. Изработвах го близо два месеца – започнах миналото лято на 10. юли до 28. август. Единствено баща ми ми помогна да сглобим скелето, което беше около 3 метра високо и прекарахме кабели за ток“, споделя творецът.

Преди реализирането на проекта Петър получава разрешението да започне работа от местния кмет Сашо Мицин, който днес каза:

„Пепи може да разчита изключително моята подкрепа. Ние помогнахме за разчистването на терена, така и за направата на осветлението. Още от влизането в Елешница се вижда барелефът.

Аз искам да благодаря за упоритостта, с която той работи няколко месеца за направата на този релеф,който се превърна в туристическа атракция за Елешница. Обществото има нужда от хора като него.

Нека свети Георги закриля селото!“

Красотата на Пирин от камък оживя в Добринище, майсторът - Петър Чорев от Елешница​

В Деня на Независимостта планинският град Добринище чества своя празник.

Програмата е богата и разнообразна, а гостите могат да видят как за няколко години от едно провинциално градче, Добринище се превърна в курорт.

Спокойствие, чистота и красота посрещат всеки турист.

Днес в новоизградения градски парк заблестя още една продобивка. Тя е ценна, красива и богата на талант, защото е изработена от един млад мъж, доказал себе си с добротата и сръчността си.

Петър Чорев от разложкото село Елешница, познат с 3-метровия барелеф на свети Георги, създаде от камък прототип на Пирин от страна на Добринище.

Кметът на Добринище – Китан Галчев, се е свързал с кмета на Елешница и попитал за Петър. Искал някой талантлив човек да направи релеф на Пирин, погледнат от града, а и вече знаел за най-мащабния досега проект – свети Георги, реализиран в селото.

След разговори и планове творецът и кметът решили един камък да се превърне в красива инсталация, която да оживее и дарява с хубостта си.

Камъкът е свален от Пирин. Той е голям, но Петър успял да овладее природата.

„Самият проект е по замисъл на кмета, а изпълнението мое. От Добринище се виждат върховете Безбог, Десилица, Полежан и Малък Полежан – това се вижда и на самия камък. Той, разбира се, е и надграждан, за да се получи настоящия ефект. Върху него не е дълбано, а е използван бетон, с който да се оформи. Конструкцията е от арматура и мрежа“, споделя Петър пред ИНФОМРЕЖА.

Преди изобщо този камък да се превърне в символ, той е бил скициран от самия творец, който неведнъж е показвал завидния умения по рисуване, а и образованието му е такова. Петър представил пред кмета два проекта, единият от който е реализиран.

В рамките на месец продължава работата по създаването – в тези дни е включено и изсъхването и втвърдяването на материалите.

Камъкът се намира в близост до банята. Размерите са му приблизително: 2 м. дължина, 1,60 височина и 1 м широк.

Допълнение към изградения релеф е водопровод от ПВЦ тръби, вградени в бетонната част на камъка, от където по улеите се спуска вода – именно това се вижда и от Добринище – река Безбожка  (отляво на снимките) и Десилишка.

Камъкът е под наклон, за да може водата да се оттича.

Между бетона и камъка разлика не може да се направи, заради фина шпакловка от лепило, което покрило мрежата, с която се оформят върховете, преди поставяне на бетона. За повече блясък и запазване от атмосферните условия е използван грунд, боя, изпрегнат и лак.

Целта на релефа е да покаже Пирин в пролетно-летния период – със снега, реките и езерата.

Петър става все по-известен с таланта си да превръща природата в различни форми.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK