И пак: Съдят земеделец, лъгал заради европари

Снимка: Infomreja.bg

Обвиняемият Б.Д. се занимавал с обработване на земеделски земи

Окръжна прокуратура-Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу Б.Д., привлечен към наказателна отговорност за извършени от него престъпления по чл. 248а, ал. 2, вр. ал. 1 и по чл. 316, вр. чл. 309, ал. 1 от НК.

Обвиняемият Б.Д. се занимавал с обработване на земеделски земи. Ежегодно кандидатствал за подпомагане по различни схеми и мерки за финансиране на земеделски стопани.

През 2016 г. Б.Д. за пореден път възнамерявал да получи финансиране от фондове на Европейския съюз. Той знаел, че голяма част от имотите в района на селата Капатово, Кромидово, Ново Кономлади и Хотово, община Петрич, не се обработват от наследниците им. С оглед това обстоятелство той решил, наред с други земеделски площи, да декларира за подпомагане и тях. За тази цел собственоръчно попълнил празни бланки на два договора за отдаване под наем на земеделска земя, вписвайки имената на един от наследниците като наемодател и неговото ЕГН. Посочил в тях данни за имотите и срока на действие. Подписите за наемодател в двата договора били положени от неустановено в хода на разследването лице, а Б.Д. се подписал за наемател.

През м. февруари 2016 г. обвиняемият подал в Общинска служба „Земеделие“, гр. Петрич, на ДФ „Земеделие“ заявление за регистрация с приложени 357 договора за наем/аренда, сключени с 62 лица. Сред тях фигурирал и наследникът на имотите, за които били съставени неистинските договори. По този начин Б.Д. регистрирал правни основания за ползване на заявените земеделски площи.

Впоследствие Б.Д. подал и заявление за подпомагане 2016 г. - форма за физически лица, по няколко схеми и мерки. В него той посочил, че ползва 207 парцела, на площ 110,92 ха, и отглежда 127 животни. Били му изплатени субсидии в общ в размер на 61 422,09 лева.

През 2017 г. обвиняемият действал по аналогичен начин, като ползвал 4 неистински договора за отдаване под наем на имоти в района на с. Капатово. Получената от него финансова помощ била в размер на 53 718,28 лева.

Единият от наследниците на земите разбрал, че Б.Д. ги ползва без тяхното съгласие. Мъжът депозирал жалба в ДФ „Земеделие“ и Окръжна прокуратура-Благоевград. Веднага след това обвиняемият им предал сумата от 3000 лева, представляваща наемната цена за ползваните от него имоти.

В хода на образуваното досъдебно производство е била изготвена графическа и съдебно-счетоводна експеритизи. Установено е, че чрез предоставяне на неверните сведения за 2016 г. и 2017 г. обвиняемият Б.Д. неправомерно е получил сумата от 3 292,74 лева.

Предстои делото да продължи в съда, съобщават от държавното обвинение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK