Калин Стоянов: 9 са задържаните в Бургас, установява се за коя партия са купували

Снимка: Infomreja.bg

В ЮЗУ служебният министър изнесе лекция

9 души са задържани към момента след полицейска операция в Бургаско насочена към търговията с гласове.

В края на миналата седмица на националното съвещание, с директорите на Областните дирекции на МВР, с ДАНС и с колегите от Прокуратурата взехме решение и поставихме началото на специализирана полицейска операция по линия на предстоящите избори. И точно в тази връзка през днешния ден на територията на Бургаска област са извършени няколко процесуално-следствени действия общо на 17 обекта, част от които са и търговски такива. В резултат на проверките и оперативната информация, която са имали колегите от дирекцията, има образувани общо 7 досъдебни производства, които незабавно са докладвани в Районна прокуратура – Бургас. По тези досъдебни производства до момента имаме 9 задържани лица. По време на процесуално-следствените действия са открити и иззети веществени доказателства, а именно списъци с евентуални лица, които е следвало да предоставят своя глас за една или друга партия.

Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов, който пристигна в Югозападния университет в Благоевград.

Във ВУЗ-а служебният министър изнесе лекция, свързана с Шенгенското пространство и борбата с корупцията.

По темата за вота и предизборната кампания, Стоянов допълни, че тепърва ще се установява дали търговците по Черноморието ни са купували гласове за една и съща партия.

„Тепърва се установява за коя точно партия става въпрос – дали за някаква преференция по отношение на народни представители. Това е момент, който предстои да се установи.“

По-рано днес от МВР известиха, че е разпредена акция по линия на пътния контрол.

Това е един от двата основни приоритета на МВР. По тази линия действително постигаме резултата и целите, които си бяхме поставили. Тук е мястото да кажа, че от началото на годината до момента имаме 44 жертви на пътя по-малко, сравнено със същия период на миналата година. Всичко това е в резултат на мерките, които ние предприехме, а именно по-засиления контрол по пътищата, отнемането на автомобили на пияни и дрогирани шофьори и не на последно място повишаване с 40 % на събираемостта от глоби. Тук е мястото да кажа, че операцията ще продължи до второ нареждане от моя страна. За целта по пътя от днес ще бъде абсолютно цялата техника, с която ние разполагаме, както и всички служители с полицейски правомощия, които могат да работят по линия на пътна полиция. Считайте, че това не са само и единствено колегите от Пътна полиция. Тук става въпрос и за районните инспектори и младшите районни инспектори, заяви Стоянов.

Вътрешният министър коментира и темата за детето, което простреля друго в крака с револвер. Случката се разигра по време на парти за рожден ден в Арбанаси. По първоначална информация стрелбата е станала случайно с оставено без надзор законно притежавано оръжие. И детето, натиснало спусъка, и раненото дете са близки на депутата Явор Божанков. 

Има досъдебно производство. Сутринта имаше изявление на прокуратурата. Най-хубавото е, че детето е здраво, вън от опасност. Кога, как, по какъв начин и кой е оставил това оръжие там, без надзор в присъствието на малолетни лица, тепърва ще се установява, каза Стоянов.

Относно трагичната катастрофа с две жертви в Пловдив, Стоянов заяви:

Изключително тежко произшествие. Отново с две жертви. Тук, това, което за пореден път ми прави впечатление е, че това е поредното пътнотранспортно произшествие, което е извършено от млади шофьори, тоест без да отклонявам вниманието от МВР, искам да акцентирам на това, че вероятно има някакъв проблем и по отношение на обучаването на шофьори.

Звено за изборни престъпления – очаквате ли по-добри мерки в защита на изборните права на гражданите – бе репортерският въпрос, на който МВР министъра отговори:

Със сигурност очакваме точно това и затова го правим това звено. Целта му е периодично да се обобщава информацията. Ежедневно. И най-вече да се работи в много тясно взаимодействие между колегите от ДАНС, които предимно получават оперативната информация, и съответно колегите от Прокуратурата, с които ние от МВР ще работим. Има, хубаво е да се знае, че тези срещи ще са изцяло на оперативно ниво. Няма да бъдат на ниво министър, председател на ДАНС и главен прокурор, те ще бъдат на оперативно ниво.

ПОВЕЧЕ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//