Г-7 критикува остро спирането на износа на пшеница от Индия

Снимка: iStock

Индия е вторият по големина производител на пшеница в света

С остри критики сред министрите на земеделието на Г-7 в Германия бе посрещнато решението на Индия да забрани износа на пшеница, съобщи АФП. 

Според тях подобни мерки ще влошат още повече кризата и покачващите се цени на суровините.

"Ако всички започнат да налагат ограничения за износ или да затварят пазари, това би влошило кризата", каза германският министър на земеделието Джем Йоздемир на пресконференция в Щутгарт.

Глобалните цени на пшеницата се покачиха поради опасенията за доставките след февруарската инвазия на Русия в Украйна, която преди това представляваше 12% от световния износ.

Скокът на цените, изострен от недостига на торове и лошите реколти, подхрани инфлацията в световен мащаб и породи страховете от глад и социални вълнения в по-бедните страни.

Това също доведе до опасения относно нарастващия протекционизъм след спирането на износа на палмово масло от Индонезия и решението на Индия на износа на пшеница.

Индия, вторият по големина производител на пшеница в света, заяви, че фактори, включително по-ниско производство и рязко по-високи глобални цени, означават, че се тревожи за продоволствената сигурност на собствените си 1,4 милиарда души.

Експортните сделки, договорени преди издадената в петък директива, все още могат да бъдат изпълнени, но бъдещите пратки се нуждаят от одобрение от правителството, се казва в него.

Но износът може да се осъществи и ако Ню Делхи одобри искания от други правителства "за задоволяване на техните нужди от продоволствена сигурност".

В четвъртък Ню Делхи заяви, че изпраща делегации в Мароко, Тунис, Тайланд, Виетнам, Турция, Алжир и Ливан "за проучване на възможностите за увеличаване на износа на пшеница от Индия".

Не беше ясно дали тези посещения ще се състоят. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK