Евродепутатите настояват Украйна и Молдова незабавно да получат статут на кандидати за членство в ЕС

Снимка: ЕП

Грузия също трябва да стане кандидат, след като завърши необходимите реформи

С 529 гласа "за", 45 гласа "против" и 14 гласа "въздържал се", Парламентът прие в четвъртък резолюция, с която призовава държавните и правителствените ръководители, които ще проведат срещата си на върха днес и утре, "незабавно" да предоставят на Украйна и Република Молдова статут на страна кандидатка за членство в ЕС. Те трябва да направят същото и с Грузия, "след като правителство ѝ постигне" приоритетите, посочени от Европейската комисия.

В контекста на бруталната руска агресивна война срещу Украйна, този ход би се равнявал на демонстриране на лидерство, решителност и визия, смятат членовете на ЕП. Те настояват, че не съществува "ускорена процедура" за членство в ЕС и че присъединяването остава основано на заслугите и структуриран процес, който изисква изпълнение на критериите за членство в ЕС и зависи от ефективното прилагане на реформите.

Горди и ангажирани членове на европейското семейство

Парламентът приканва властите на Украйна, Република Молдова и Грузия "недвусмислено да демонстрират политическата си решимост да изпълнят европейските амбиции на своя народ", като ускорят реформите, за да изпълнят ефективно критериите за членство в ЕС възможно най-скоро.

Украинците, молдовците и грузинците заслужават да живеят в свободни, демократични и проспериращи държави, които са горди и ангажирани членове на европейското семейство, заявяват членовете на ЕП, като призовават Европейския съвет да предприеме важна първа стъпка към осъществяването на основателните стремежи на народите на тези три държави.

Без алтернатива на разширяването на ЕС, в името на самия ЕС

В резолюцията се подчертава, че няма алтернатива на разширяването, което "повече от всякога е геостратегическа инвестиция" в един стабилен, силен и обединен ЕС. Перспективата за пълноправно членство в ЕС на страните, които се стремят да станат държави членки, е в интерес на самия Европейски съюз от политическа, икономическа гледна точка и от гледна точка на сигурността. Членовете на ЕП настояват процесът на разширяване да получи нов тласък и да бъде отблокиран по отношение на Западните Балкани.

Контекст

Както е предвидено в член 49 от Договора за ЕС, всяка европейска държава, която зачита ценностите, посочени в член 2, и се ангажира да ги насърчава, може да поиска да членува в Европейския съюз. Решението за ново членство в ЕС се взема с единодушие от Съвета, след като се консултира с Комисията и получи одобрението на Парламента.

Украйна (на 28 февруари), Република Молдова и Грузия (и двете на 3 март) подадоха молби за членство в ЕС след руското нападение срещу Украйна. На 17 юни Комисията публикува становища относно трите заявления, в които препоръчва на Съвета да потвърди перспективите на Украйна, Република Молдова и Грузия да станат държави членки на ЕС.

Въпросът е включен в дневния ред на Европейския съвет, който ще заседава днес и утре в Брюксел. Преди срещата на върха, лидерите на ЕС се срещнаха тази сутрин с колегите си от Западните Балкани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK