Етнографска изложба "Накитът - носител на памет, изящество и закрила" показват в Кюстендил

снимка: bg.wikipedia.org

Неотменен елемент на облеклото през всички времена е накитът, на който Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” – Кюстендил  посвещава новата си етнографска изложба „Накитът – носител на памет, изящество и закрила”. За любовта на българката към разнообразните накити се говори в почти всички пътеписи на европейци, преминали през нашите земи.

Описват се нанизите от парички, герданите, многобройното разнообразие от гривни, пръстени, прочелници, подбрадници и други. Всички те са дело на изкусни майстори – златари, въплатили вътрешните си усещания за естетика и красота във всяко бижу.

В изложбата е отделено специално място за пресъздаване на златарско ателие с неговия богат инструментариум: наковалничка, менгеменце, поти (малки съдове за топене на метала), ширт или хате за филиграна, метален диск с полусферички за изчукване, наричан „ешек” или „туч”; клещи за теглене на метални нишки; различни длета, калеми, замбички, пинсетки (щепка), златарска везничка, газениче за нагряване на метала. Използваните материали за направа на накити са мед, бронз, сребърни сплави, месинг, а след 30-те години на ХХ в. и алпака. За топенето им златарите употребявали борови въглища.

Бижутерите виждат в златото, среброто, медта и камъните израз на хармонията в природата, която те преплитат в своите изделия и ги превръщат в уникални. Изложбата представя разнообразие от накити от ХІХ и началото на ХХ в. и дава възможност на посетителите да се докоснат до тази уникалност и изящество: пафти, метални и мънистени колани; брошки и игли за украса;  разнообразни висулки „трепки” и декоративни копчета; накити за ръце – пръстени и гривни; гердани, жълтичници; обици, подбрадници, надушници; тепелъци и прочелници; амулетна верижка, муска, накити против уроки „хамалпия”, амулетно кръстче, мъжки нагръден накит, мъжки накит „кюстек”; еремик, броеници, мънистено портмоненце и мънистено украшение; филигран, косичник, капица с парички, шишенце-ароматизатор от ХVІІІ в. и др.

Освен със своето изящество, накитът носи памет и може да предпазва. С насищането на накита с рисунки, орнаменти, гравировки и други се задълбочава и конкретизира заложеното в предмета значение. Така от „лошотиите” се пазят едни от най-уязвимите места от човешкото тяло: тепелъците, обиците, трепките, иглите предпазват главата; коланите и пафтите – кръста; герданите – шията; гривните и пръстените пазят ръцете.

Изложбата ще бъде открита на 22 декември от 16.00 ч. в изложбената зала на джамия "Ахмед бей".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK