Въвеждат се временни противоепидемични мерки срещу коклюш

Снимка: Infomreja.bg

Това е посочено в заповед на служебния министър на здравеопазването

От 9 май до 31 юли се въвеждат временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на коклюш. Заповедта е издадена от министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева и е публикувана в сайта на МЗ. 

Актуализацията на имунизационния календар вече е факт и бебета, навършили 6 седмици, ще може да бъдат ваксинирани срещу коклюш, обяви на брифинг Кондева. От утре започва и кампанията за имунизация на бременните.

„Актуализацията на имунизационния календар, която обещахме, вече е факт. Наредбата е обнародвана в Държавен вестник вчера. С промените в тази наредба е дадена възможност задължителната основна имунизация срещу коклюш и пневмококи да се провеждат от навършване на 6-седмична възраст. Имунизацията ще се извършва от общопрактикуващите лекари. Изпратени са указания до РЗИ-тата, НЗОК и Лекарския съюз. На сайта на МЗ е публикувана днес заповедта за въвеждане на временни противоепидемични мерки, включващи създаване на организация за препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни в 27-36 гестационна седмица”, заяви Кондева.  

Имунизацията е еднократна и пожелателна, ще се извършва в определени за целта кабинети във всички 28 области. Създадена е интерактивна карта, която е на сайта на МЗ, в която са посочени местата за поставяне на ваксина и телефоните за връзка, пише Нова тв.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обясни, че ситуацията в момента се развива според очакванията. „Регистрираните случаи са със 100 по-малко от миналата седмица. Не че приключва епидемичното разпространение, а очакваното влияние на по-дългите празници и ваканцията в училище даде своя принос. Вероятно сега ще бъдат наваксани тези бройки. Хората не обичат да ходят на лекар по празниците, сега ще бъдат регистрирани случаите”, заяви той.

По думите му в Европа епидемията продължава да се развива с ускорени темпове.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//