Екипът на ПЛТГ „Н. Вапцаров“ - Банско, проведе първата си работна среща по програма „Еразъм +“

Снимки: ПЛТГ-Банско

Тя се състоя в Северна Македония

Приключи първата работна среща по проект „ Arc-en-ciel en vert” (Дъга в зелено), която се състоя в Северна Македония. Работният екип на  ПЛТГ „ Никола Вапцаров „ – гр. Банско, бе от седем ученици и двама учители: старши учител Ангелина Воденичарова – координатор на проекта и директорът на училището Елена Гюмова.

Проектът ще продължи две години. Основната идея е учениците да се научат да ценят заобикалящата ги среда и да общуват спокойно помежду си без етнически и езикови бариери. Екологичните дейности, които бяха организирани от домакините, завладяха изцяло вниманието на всички младежи.

Македонските партньори се бяха постарали да покажат нагледно колко е важно за всички нас да  се грижим всеотдайно за нашата природа. За приема първия ден домакините бяха подготвили забавна програма, след което последва кратка визита из училището.

От всеки ъгъл на коридорите приветливо посрещаха европейските ученици, изготвените със старание и любов постери и други екологични материали от македонските партньори. Всички те символизираха различни еко дейности – разделно събиране на отпадъци, рециклиране на пластмаса, както и бяха представени полезни идеи за опазване на птичия свят.

По-късно през деня европейската група бе приета от градоначалника на Свети Николе, а след това учениците посетиха църквата, чието име носи и градът. Следващите няколко дни учители и ученици имаха възможност да се запознаят с македонската образователна система, като участваха в методически семинари, различни работни ателиета, провеждаха дискусии, в които основната тема е драстичното намаляване на вредните отпадъци.

Всеки ден от мобилността, сподели за нашата медия координаторът, приключва със забавни игри и посещения на различни културни обекти. Посетени бяха археологическият обект Билазора и музеят в Скопие, който побира и до днес историята на Македония –  от края на 18 век до 80 – те години на 20 век.

„Черешката на тортата“ на тази първа учебна визита с ученици е гала вечерта. На нея са връчени сертификати за участие и на ученици, и на учители. Изисканата и топла обстановка още веднъж стопи ледовете между участниците. Четири страни от четири посоки на Европа изживяха една изпълнена с емоции и вълнение седмица.

Според думите на координатора на проекта Ангелина Воденичарова, българският екип в лицето на ПЛТГ „Никола Вапцаров“ – Банско, очаква с нетърпение втората среща по проекта, на която домакини ще бъдат те през месец октомври. Тя каза: „Предизвикателството за нашето училище предстои, чака ни много работа, но ще се справим. Началото бе вълнуващо и така ще продължи. Всички сме в очакване на новите срещи. Нови сме в това начинание, но не се страхуваме. Сигурна съм, че ще успеем заедно с учениците. Вярвам в тях и те знаят, че заедно можем много, затова тук е мястото пред всички да им кажа огромно благодаря за извършената работа, за успешната работна среща.“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//