Екип от ДГ "Джани Родари" - Гоце Делчев, участва в мобилност по проект Erasmus +

Снимки: ДГ "Джани Родари", Гоце Делчев

Работната група включваше деца, родители и педагози

Детска градина „Джани Родари“- Гоце Делчев, е известна с работата си по национални и международни проекти. Неотдавна екип от учители, родители и деца, начело с директорката Марияна Костадинова, се завърна от град Витербо, Италия, където е участвал във втората мобилност по проект Erasmus + -"Да растем, уважавайки околната среда, и да се учим от нея".

Мобилността е продължила три работни дни с участието на деца, родители и педагози от всички партньорски организации в проекта. Нейните цели и задачи са били свързани с важната и все по-актуална тема за ролята на природата в живота и обучението на децата. Самите деца  са участвали активно в дейности, свързани с екологичното възпитание - доказателство за неоспоримите ползи от ученето сред природата. 

През първия ден на визитата децата от България са наблюдавали фитотерапевтични и полезни растения, като тези, използвани за текстил, багрила, парфюми – например обикновен лен , левантен памук , лавандула с връх (Lavandula stoechas) и обикновени макове. Проявявайки голям интерес, децата са събирали листа от различни растения за хербарии. В свободните игри, последвали откритото занимание, малчуганите с най-голямо удоволствие са упражнявали стрелба с лък сред природата.

Вторият ден е преминал в организирани двигателни дейности, свързани с черпене на енергия от Земята -  упражнения, проведени в кръг, под инструментал. Дейностите са били с цел опознаване на децата от различните държави и сплотяване.

Организирани игри са проведени и в двора на детската градина във Витербо. Децата са били разделени на две групи, като задачата им е била да намерят „съкровище“. Едната от тях е разполагала с карта. „Съкровищата“ били съобразени с темата на проекта - природни материали /клончета, шишарки, малки дънерчета, камъчета  и други/. След намиране на съкровището малките участници са рисували и апликирали с тях.

Срещата на учителите е преминала в обсъждане на постигнатите цели и задачи по проекта. Сравнявани са били условията за провеждане на дейностите на открито във всяка детска градина. От сравнението станало ясно, че най-добрите условия за игри и дейности на открито са в ДГ „Джани Родари“, Гоце Делчев. Това детско заведение се е отличило и със сериозното отношение на учители и родители към природата, както и с предоставяните възможности за възпитание у децата на уважение към природните богатства.

През третия ден са били организирани дейности сред природата. Те са се провели в типично италианско имение в покрайнините на Витербо. В началото деца, родители и педагози са участвали в драматизация на „Приказка за цветовете на дъгата“, като децата са влизали в ролята на  цветове. След това всяко дете е разказало приказка от своята държава на импровизирана сцена, построена от природни материали.

Срещата е завършила с поздравления към българския екип за добре свършена работа и отлично представяне като партньор по проекта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK