Мерки срещу заразата: На тест след 5 дни пристъпна кашлица!

Снимка: Telegraph.bg

Децата с хрема, кашлица и обрив - аут от градина и училище

Тест за коклюш може да бъде направен, ако болният има пристъпна кашлица повече от 5 дни. Това е едно от условията за вземане на проба за PCR, която да бъде изпратена в РЗИ.

Кои и при какви условия имат право на безплатно изследване е описано в заповедта за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на България, която ще действа у нас до края на юли.

При вземането на проба инфектираният не трябва да е на антибиотично лечение или то трябва да е започнало преди не повече от два дни. Част от болните ще имат право на безплатен тест, но трябва да отговарят на ясни критерии, за да се възползват от него.

На такова изследване ще имат право засегнати при регистрирани първи случаи в населено място в дадена област, заболели деца до 5 г. и такива с тежко протичане, хоспитализирани, заболели от регистриран епидемичен взрив в детска градина или училище.

Въвеждат се епидемични мерки и в детските заведения. При регистриране на случай на коклюш в даден клас или група е необходимо да се увеличи честотата на проветряване и дезинфекцията на пода и повърхностите.

Освен това трябва да се осигурят достатъчно количества течен сапун, подходящи биоциди за дезинфекция на ръце и салфетки за еднократна употреба за подсушаване на ръцете във всяко санитарно помещение, както и в тоалетните за всички деца и за персонала. 

В условия на епидемично разпространение на коклюш всяко лице със съмнение за заболяването трябва да бъде своевременно отстранявано и лекувано, за да се намали периодът на отделяне на бактерията причинител и последващо заразяване на други лица и допълнително разпространение. Затова децата трябва стриктно да се следят за наличие на клинични симптоми за заразна болест - хрема, кашлица, обрив и други.

Такива малчугани не бива да се допускат. Ако развият симптоматика, следва да си отидат у дома. Посещение е възможно след предоставяне на медицински документ от лекар, че детето, съответно ученикът, не е заразно болен. /Telegraph.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//