ЕЦТП: Видеорегистраторите да станат задължителни за камионите и автобусите

Снимка: Infomreja.bg

Експертите от Европейския център за транспортни политики алармират!

Трима души загинаха при катастрофа между ТИР и пътнически автобус край село Козаревец на пътя София - Варна на 22 март, като все още няма яснота за причината за трагедията.

Експертите от Европейския център за транспортни политики смятат, че наличието на видеорегистратори в този тип превозни средства ще помогне значително на разследването, по-точно за изготвянето на точни автотехнически експертизи за произшествията. Това от друга страна би могло да подпомогне обозначаването на опасни отсечки от пътната мрежа и да насочи в правилна посока усилията за коригиране на инфраструктурата с оглед превенцията на риска. 

“Съзнаваме, че за въвеждането на задължителни видеорегистратори са необходими и нормативни промени, но смятаме, че когато подобна мярка може да запази човешки животи, е логично да бъде разгледана и обмислена.” 

Европейският център за транспортни политики алармира още през май миналата година, пак след инциденти с ТИР-ове, за нуждата да се разгледа въпросът за създаването на единна методика и правила за провеждане на техническо заснемане и измерване при огледа на местопроизшествието и при изготвянето на автотехническите експертизи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK