Двоен празник за бачевци – Тодоровден и 3 март

снимки: infomreja.bg

Най-таченият от жителите на разложкото село Бачево празник Тодоровден тази година съвпадна с националния празник – 3 март. Стотици се стекоха от рано сутринта на селския площад, където с дълги хора бе даден старт на честванията на Конския Великден.

След отслужването на водосвет за зраве и берекетлийска година последва традиционното захранване на конете – със захар, сол, пшеница и орехи, за да са здрави и да е богата реколтата.

Празника на село Бачево и този път не пропусна депутатът и екскмет на Разлог Любен Татарски. Наследникът му Красимир Герчев и председателят на Общинския съвет д-р Радко Тумбев също уважиха честванията.

„В нашия район конете са на особена почит, традициите се спазват от векове, а конните бази непрекъснато се развиват“, заяви кметът Красимир Герчев. Той допълни, че с реализацията на съвместния проект на общините Разлог, Банско и Кресна местните традиции и обичаи ще привличат още повече туристи.

Поздрав към бачевци отправи от трибуната и кметицата Соня Кулинчева, която откри в двойния празник за Бачево и необичайно топлото и слънчево време съдбовен знак.

Най-голямата атракция – конните надбягвания, се проведоха на хълма на селото. В надпреварата участваха по 12 селски и 12 елитни коне от базите в Разложко. След оспорвана битка първенец в селската кушия стана Радослав Истелянов-Ото с коня Банан. При спортните коне състезанието спечели Надя Попова от конна база „Русалиите“.

След конните надбягвания започна тегленето на каруци с трупи, което се проведе в три категории, а финалът на празника е от 16 ч. отново на селския площад в Бачево с фолклорен концерт.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK