Китайска организация за защита на ЛГБТ общността прекратява дейността си

Снимка: Infomreja.bg

В Китай еднополовите бракове не се признават и ЛГБТ общността е обект на социално изключване

Пекинският ЛГБТ център, една от основните организации за защита на правата на ЛГБТ-общността в Китай, обяви вчера, че ще прекрати дейността си, предаде Франс прес.

Организацията, основана през 2008 г., се занимаваше се с предоставяне на местната ЛГБТ-общност на услуги в областта на психичното здраве, здравеопазването и социалната подкрепа.

„Със съжаление ви информираме, че поради непредвидими обстоятелства Пекинският ЛГБТ център прекратява дейността си днес“, се казва в изявление на правозащитната група.

Центърът беше известен с изследователската си работа и с това, че създаде мрежи от експерти, на които разчиташе, за да повиши осведомеността за трудностите, пред които са изправени хомосексуалистите в Китай.

Китайските власти декриминализираха хомосексуализма през 1997 г., но еднополовите бракове не се признават и членовете на ЛГБТ-общността са обект на социално изключване.

След период на известно смекчаване на политиката на китайските власти през първите две десетилетия на този век, през последните години ЛГБТ-общността отново стана обект на преследване, като университетските дружества и гей парадите изчезнаха постепенно.

Организаторите на гей парада в Шанхай, някога най-големият годишен празник на ЛГБТ-общността в страната, обявиха през 2020 г., че той няма да се проведе и оттогава изобщо не е провеждан.

Филми и телевизионни предавания, показващи еднополови двойки, не са разрешени в Китай, отбелязва АФП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK