Днес е голям християнски празник - Рождество на Пресвета Богородица

Снимка: Pravoslavieto.com

Известен е и като Малка Богородица

Днес Българската православна църква почита Рождеството на Пресвета Богородица. Празникът е известен и като Малка Богородица.

Денят, в който се е родила Света Дева Мария, е един от 12-те най-големи християнски празници и един от петте в Богородичния празничен цикъл, включващ още Успение Богородично (Голяма Богородица), Въведение Богородично, Благовещение и Покров Богородичен.

Дева Мария е дъщеря на Йоаким и Ана. Дълги години те нямали деца и обещали, че ако мечтата им се сбъдне, ще дадат детето в служба на Бога. Така и станало.

Като навършила три години, малката Мария, бъдещата пресвета Майка на Божия Син, Господ Иисус Христос, била заведена в Йерусалимския храм. Тъй родителите й изпълнили обещанието си: предали своята единствена рожба в служба на Бога, затова е и Въведение Богородично.

Ана поставила малката Мария на първото стъпало на храма, който имал 15 високи стъпала. И станало голямо знамение. От никого неводено, от никого неподкрепяно, детето изкачило леко и право всички стъпала. Почуда се изписала по лицата на всички присъстващи.

Мария била оставена като другите девици да живее при храма. Тъй се лишила тя от родителите си, предадена изцяло на Бога.

На 80-годишна възраст починал баща й Йоаким. Като останала сама, света Ана се преселила от Назарет в Йерусалим. Сдобила се с жилище близо до дъщеря си. Молела се постоянно в храма до своята смърт.

Така в нежна възраст била обречена да изпита скръбно сиротство тази, която впоследствие с блажена радост приела върху себе си дълга да лекува сиротството на всички самотни, изоставени хора, да стане Майка Утешителка и Застъпница на всички сирачета.

Божията майка е пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето. На 8 септември на много места у нас се спазва традицията да се замесва и опича малка питка, намазана с мед, за родилката, наречена "Богородична питка".

На всяко богослужение се прославя пресвета Дева Мария, която се удостоила да бъде майка на нашия Спасител Господ Иисус Христос. Споменават се с благословение и нейните родители Йоаким и Ана като богоотци, като праотци на Бога, явил се в човешка плът за спасението на цялото човечество.

А на празника Рождество Богородично се пее следната песен:

"Рождението ти, Богородице Дево, донесе радост на цялата вселена, защото из тебе изгря Слънцето на правдата - Христос, нашият Бог, Който развърза клетвата, даде благословение и, като унищожи смъртта, дари ни вечен живот."

На Малка Богородица празнуват Мария, Мариян, Марио, Марияна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//