Деси Ламбина: "Аз съм тук, за да служа, а не за слава!"

Снимки: личен архив

Слушателите на БНР я определиха за будител на годината 2020

 „Тук съм да мога да дам всичко от себе си.“

Колко души в нашия меркантилен свят определят по този начин смисъла на своя живот?!

А тя не само твърдо заявява това, но и го доказва непрекъснато. Тя, Деси Ламбина от Гоце Делчев – делова жена, утвърден специалист в европейското банково дело, от години заета с благотворителност, майка на три деца.

Само преди няколко дни Деси Ламбина беше номинирана за будител на годината. Избра я не жури, а хората, които гласуваха за нея. И как да не гласуват, след като разбраха, че още през 2013 година, буквално разтърсена от видяното във филма за Могилино, тя започва да помага на деца с увреждания, настанени в домове. В началото изпраща дарения, но не след дълго вече е наясно, че децата трябва да бъдат изведени от домовете. Тогава създава фондация „Cids Care“, чрез която осигурява на около 100 деца приемна грижа.

Минава време и тази промяна вече се извършва на държавно ниво. Но дейността на нейната фондация не спира, а се ориентира към подпомагане на бедни семейства, така че те да не изоставят децата си. Осигурява им храна, дрехи, обувки, ученически пособия, медикаменти, заплаща лечението им, помага за подобряване на битовите условия в техните жилища.

Преди три години младата жена разбира, че трябва да се работи за приобщаване  на тези деца към останалите, така че те да не се чувстват изолирани. Тогава основава фондация „Магис“ и открива първия Монтесори център в родния си град Гоце Делчев.

Госпожо Ламбина, кога се чувствате най-силно удовлетворена от благотворителността, на която сте се посветили?

Всеки път, като видя бележника на наше дете и забележа повишение на средния му успех заради  усилията ни, като получа снимки как децата се радват на даренията в облагородената от нас среда – всеки път се зареждам наново и всичко се изпълва със смисъл. Това е най-върховното усещане – да раздаваш добро и да виждаш как то променя човешки съдби и следователно - целия свят.

Често съветвам мои приятели, които се чувстват неудовлетворени от себе си и от живота си, да се включат в някоя кауза. Когато си зает да помагаш на другите, нямаш много време да се оплакваш и да обръщаш внимание на битовизми. 

До каква степен клуб „Магис“ в Гоце Делчев влияе на деца в неравностойно положение?

Идеята за "Магис" се роди по време на един летен лагер на „Kids Care“ с приемните деца. Осъзнах, че всичко, което правим за тях, е само за тях, т.е. те винаги остават затворени в неравностойното си положение с други като тях. Единственият начин да ги внедря в реалния живот е като ги „разбъркам“ с другите деца, за да имат шанс да играят с тях и да живеят като равноправни и пълноценни хора. Не по-малко значимо е, че другите деца трябва да се научат да се грижат за по-слабите и да ги приемат.

В клуб „Магис“ сме дали стотици безплатни уроци на деца със специални потребности и на социално слаби деца. Освен в случаите, когато проблемите са физически и обозрими, не можете да познаете кои от децата са в неравностойно положение и ползват клуба безплатно и кои са платили такса. Междувременно младежите, които участват като доброволци, развиват умения, които ще са им полезни във всяко начинание. Така „Магис“ влияе на цялото общество, не само на целевата група.

Стараете ли се да откривате съмишленици, или очаквате те сами да Ви намерят?

Споделям във Фейсбук какво правим чрез фондациите „Kids Care“ и „Магис“ и хората сами се свързват с мен. Вярвам, че Господ ми ги праща в най-правилния момент и всичко се подрежда повече от добре. Който иска да помага, сам търси начини и няма нужда от убеждаване. Който не иска да помогне, ще намери всякакви оправдания, дори ще измисли клевети, за да се скатае, без да се компрометира като „добър човек“. Всеки иска да вярва за себе си, че е добър, и съчинява истории, които да го доказват.

Как приемате неразбирането, егоизма, еснафщината, които неминуемо срещате по пътя си?

В началото ми беше адски тежко. Не ми тежеше толкова недоспиването, защото администрацията на каузата свършвам след работния ден и след грижите за децата и домакинството, чак до малките часове на нощта. Тежеше ми най-много безразличието у хората.

В процеса на работа за децата в неравностойно положение изминах свой собствен път на израстване. Разбрах, че най-хубавото нещо на света е неговото разнообразие. Щом Господ е създал всичко, трябва да се доверим на плана му за всеки от нас. Ако на едни е дал непримиримост и енергия да спасят стотици деца, на други е дал търпението да приготвят обяд! Готвенето за мен е изумително толкова, колкото моята работа е изумителна за другите. Сега приемам с радост всяка пъстра среща – с разбиращи и неразбиращи, с егоисти и алтруисти. 

Мислите ли, че Вашите три деца ще приемат ценностната Ви система?

Ние сме християнско семейство. Добродетели черпим от Библията и правим всичко по силите си да практикуваме божиите закони ежедневно. Децата участват изцяло в динамиката на семейството – от ученето на Библията в неделно училище до благотворителните кампании и инициативите с деца в неравностойно положение. Те познават от първа ръка съдбата на всяко дете, на което сме помогнали, и съпреживяват историите им. Единственият начин да се развият добродетели у децата е като се практикуват активно от цялото семейство. Няма да има нужда някога да им казвам, че трябва да помагат на по-слабите, да даряват и да приемат различните от тях. Това е начинът им на живот, откакто са родени. Те друг начин не познават.

Какво е бъдещето на благородната Ви кауза?

Надявам се повече хора да станат доброволци, за да правим повече безплатни мероприятия за деца като двете седмици през лятото – имахме арт и приключенска седмица с доброволци. Искам да започнем да помагаме и на възрастни хора. Прави ми впечатление, че много възрастни хора са самотни. Мечтая си, че доброволците ще ги посещават и ще им четат, ще разговарят с тях, ще палят печките им, ще им пазаруват… Това наричам „новото общество“, то е и мотото на „Магис“ – общество, в което хората работят заедно, познават и харесват себе си и помагат на слабите.

Ако някой иска да участва в новото общество, нека ми пише на [email protected]

А при връчването на наградите за будител на годината тя заяви:

“Казваме, че децата са нашето бъдеще. И това е точно така! Но те също са нашето настояще, нашите надежди, нашата благословия. Те са като цветята - трябва непрекъснато да ги обгрижваме и поливаме с любов. Това е прекалено голяма мисия, че да я оставим само на родителите и училищата. Цялото общество трябва да се обедини като здрава рамка около децата!”

 

КОМЕНТАРИ

Това е доста работа да се включваш постоянно в медийни изяви.12:33 - 19.11.2020
Браво на момата и дори да си среднист като нея пак може да правиш добрини.И повечко участие и поява по медиите и там трабва да се запълва телевизионното време.
Това е доста работа да се включваш постоянно в медийни изяви.12:33 - 19.11.2020
Браво на момата и дори да си среднист като нея пак може да правиш добрини.И повечко участие и поява по медиите и там трабва да се запълва телевизионното време.
Това е доста работа да се включваш постоянно в медийни изяви.12:33 - 19.11.2020
Браво на момата и дори да си среднист като нея пак може да правиш добрини.И повечко участие и поява по медиите и там трабва да се запълва телевизионното време.
Това е доста работа да се включваш постоянно в медийни изяви.12:33 - 19.11.2020
Браво на момата и дори да си среднист като нея пак може да правиш добрини.И повечко участие и поява по медиите и там трабва да се запълва телевизионното време.

FACEBOOK