Депутатите Валери Жаблянов и д-р Иван Ибришимов изслушаха кюстендилски учители за проблемите на образованието в България

Снимка: Infomreja.bg

Интересна дискусия по проблемите на образованието с участието на народните представители от БСП - Валери Жаблянов и д-р Иван Ибришимов, настоящи и бивши учители и директори на училища се проведе снощи в Кюстендил.

Срещата протече с голяма активност и интерес  от страна на присъстващите. Бяха повдигнати много въпроси: Колко са грамотни днешните деца и защо Законът за училищното образование навлиза на етапи? Ще има ли достатъчно средства за финансиране на частните училища? Какъв е статусът на българския учител? Ще има ли излизане от демографският срив? Българското училище трябва ли да стане приоритет на държавата и защо се бави този процес? Механизмът на делегираните бюджети защо не работи добре?

Разисквана бе и темата за вечните директори, за които според участниците в срещата трябва да бъде въведена мандатност, тоест те да бъдат преизбирани на две години.

На форума бяха коментирани и въпросите за агресията в училищата, за сегрегацията и за бягствата на децата от подобни училища, където ромските ученици са с по-голям брой. Защо децата нямат мотивация да учат? Защо липсва извънкласната работа, която да ангажира децата и да подпомага образователния процес...

И всичко това се отнася до съвременното училище, като бяха изказани мнения, че старата образователна система е била по-стройна и по-работеща, но хубавите неща от нея са разрушени.

По тези въпроси взе думата Кирил Иванов - учител в Трето ОУ „Проф. Марин Дринов”, който има двама студенти и работи допълнително, за да ги издържа0

Изказаха се още Росица Янчева - бивша учителка и началник на отдел „Просвета”, Мария Лабова - бивша директорка, Соня Кръстева – учителка от Пето ОУ „Христо Ботев”, която повдигна темата за училищата мастодонти и поясни защо децата развиват агресия.

Своето мнение изложи и Христо Цоцомански - магистър по обществено хранене, работил в същото училище. Той се спря на въпроса с неправомерните уволнения на добрите учители и завръщането им след съдебно решение, като държавата плаща хиляди левове обезщетение, с които би се ремонтирало цяло училище.

Любомир Иванов от ”Спаси Кюстендил” потвърди сериозността на проблема и също изрази мнение, че преди години отношението към училищния процес е било много по-сериозно. Библиотекарката Елка Тодорова от отдел „Детска библиотека” се изказа за липсата на библиотекари в училищата, Наташа Павлова – дългогодишен учител и председател на КНСБ, заяви, че делигираните бюджети не са за предпочитане.

Депутатът Валери Жаблянов сподели, че има заплаха учителите да изчезнат, както и много други професии, тъй като младите хора не желаят да се развиват в това поприще или напускат страната.

Старите правила трябва да се върнат в българското училище, беше общото мнение на участниците в дискусията. "Тогава учителите работеха с по 40-45 деца в клас, нямаше агресия и много от учениците завършваха висше образование. А тези учители, които изнесоха на плещите си миналото поколение, получават по 200 лв. пенсия, а тези, които сега работят с по десетина деца, се пенсионират по новите правила - с пенсии до 350 лева, поради несправедливостта в пенсионната система", бе коментирано още на форума. Към края на срещата отново бе споменато за необходимостта в Кюстендил да има висше училище.

Валери Жаблянов и колегата му от Народното събрание - д-р Иван Ибришимов, увериха, че ще отнесат въпросите за решение в парламента.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//