Депутатите не облекчиха правилата за провеждане на референдум

Снимка: Infomreja.bg

Според хората на Костадин Костадинов настоящата правна уредба съдържа ограничения

Депутатите отхвърлиха по-лек режим за провеждане на референдуми. "Възраждане" предлагат промени в Закона за референдумите. Според хората на Костадин Костадинов настоящата правна уредба съдържа ограничения, а част от тези ограничения пречели на пряката демокрация, пише news.bg.

Такава пречка се оказва изискването за събрани поне 200 000 подписа, за да се внесе искане за референдум в Народното събрание. А друго изискване е 400 000 подписа, за да се проведе допитване без санкцията на парламента. Затова вместо 200 000 подписа "Възраждане" иска този праг да падне на 50 000, а допитването да е задължително при внесени 100 000 подписа. Законът за референдума е приет през 2009 година и досега е изменян 13 пъти, което според партията го превръща в набор от нормативни кръпки.

6 референдума са проведени в съвременната българска държава, според Цвета Рангелова. Първите 3 референдума са проведени с над 90% активност. Референдумът за АЕЦ "Белене" е отхвърлен от ГЕРБ и Синята коалиция. Не се реализират референдумите на Росен Плевнелиев и Слави Тифонов. Голяма част от причините се коренят във вас, обърна се тя към законотворците, защото политиците се страхували да питат народа. Това от своя страна водело до отвращение на хората от политическия елит. Няма нищо по-демократично от това да чуем какво мислят тези, които са ни изпратили тук, смята Рангелова.

Българите трябва да бъдат питани по ключови въпроси, включи се и Иван Ченчев от БСП. Според Тошко Йорданов пък настоящият закон е направен така, че допитване до народа да не се проведе. Броят подписи трябва да бъде намален, бе категоричен депутатът от ИТН, който също поиска и срокът за събиране на подписи да се увеличи от 3 на 6 месеца.

Според Настимир Ананиев от ПП в зала се чували фалшиви новини и пропаганда. Не се изисквало голямо усилие една информация да бъде проверена. Иван Ченчев пък му разкри, че имал проблем със сглобката. В крайна сметка законът не мина на първо четене.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK