Денков: По-скорошното премахване на дерогацията носи риск за рафинерията и цените на горивата

Снимка: Infomreja.bg

Това заяви премиерът на брифинг след края на Съвета по сигурността към Министерския съвет

Рисковете за българския пазар на горива и цените за потребителите се запазват, ако дерогацията за преработка на руски нефт от „Лукойл Нефтохим“ се прекрати предсрочно за 3 дни. Това става ясно от новите доклади, представени пред народни представители на извънредното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет днес. Докладите са изготвени от ръководителите на Държавна агенция „Национална сигурност“, служба „Военно разузнаване“ и Държавна агенция „Разузнаване“ (б.а. - докладите са прикачени в края) 

На брифинг премиерът акад. Николай Денков поясни, че рязкото спиране на дерогацията повишава и рисковете от нарушаване на оперативната дейност на рафинерията. Затова и преминаването към изцяло неруски нефт трябва да се случи в няколко стъпки, съобщават от Правителствената информационна служба.

„Смяната на нефта трябва да се случва поетапно, защото иначе се създават технологични рискове от запушвания, експлозии, пожари и други аварии, които нефтохимиците много добре знаят“, заяви министър-председателят.

Поради съществения напредък на екипа, сформиран от Министерския съвет за подготовка на поетапната отмяна на дерогацията, може да се дефинират минимални срокове за преминаване на рафинерията изцяло към неруски нефт: след 31 декември 2023 г. не повече от вносен 50% руски нефт, след 31 януари 2024 г. не повече от вносен 25% руски нефт, от 1 март 2024 г. изцяло неруски нефт.

„Оптималните срокове, които представихме в предишния доклад, минимизират рисковете така че да няма никаква опасност от повишаване на цените на горивата при прекратяване на дерогацията. Със съкращаването на сроковете тези рискове се увеличават“, категоричен е акад. Денков. Тази опасност нямаше да стои на дневен ред, ако в Народното събрание не бе внесен законопроект за прекратяване на дерогацията в тридневен срок, добави той.

В отговор на журналистически въпрос премиерът подчерта, че взетите решения и предложената дата от 1 март 2024 нямат нищо общо с ротацията на кабинета. „Тези решения са взети на база на експертно обсъждане на рисковете. Ако имаше политически елемент, щяхме да търсим преместване в мандата на госпожа Габриел. 1 март е все още в мандата на настоящото правителство“, заяви акад. Денков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK