Дебатът: Радев говори за шкафчетата, а Герджиков - за Рашков

Снимка: Infomreja.bg

Какво си казаха кандидатите

Радев и Герджиков на дебат по БНТ!

Определен регламент бе изработен за дебата, с който се съобразиха двамата кандидати. Те започнаха с 30-секунден анонс за очакванията от този дебат.

Радев: Очаквам да обединим менения за бъдещето на страната, за справяне с кризата и за ролята на президента като главнокомандващ.

Герджиков: Кандидатирам се не защото имам нужда от помощ, защото виждам страната в криза, разединена, искам да намерим пътя към единна България.

БЪЛГАРИЯ ДНЕС – ПОЛИТИКА, ЗДРАВЕ, ЦЕНАТА НА ЖИВОТА

Най-спешното е да има редовен парламент, каза Герджиков.

Аз подканвам да има редовно правителство още от първите консултации. Но този път партиите на промяната имат политическата инициатива да създадат правителство не около министерски кресла, а как около експертиза, каза Радев.

Да започнат с общо съвещание, общи експертни групи по секторни политики, а не когато съберат екип от министри, тогава да търсят общ път. При предните консултации имаше съпротива към диалога. В следващите диалог имаше, но не се стигна до коалиция, каза Радев.

Препоръчвам да се следва алгоритъма за търсене на общите неща. При предишните два опита президентът не направи всичко възможно за съставянето на коалиция, каза Герджиков.

Президентът не е архитект на коалиция, той е посредник, а не арбитър, отговори Радев.

Подкрепата от ГЕРБ ли бе причина за ниския резултат?

На първия тур получих 80% от симпатизантите на ГЕРБ. Сега това се променя, вече хората могат да се ориентират мажоритарно, каза Герджиков.

Темата БСП - Радев: Аз не се занимавам с политическо инженерство или партийно строителство. Поканих Петков и Василев за министри, те имаха правото и отговорността да създадат партия. Ако аз създавам партия, аз ще застана отпред, каза Радев.

Моят изборен резултат зависи от свободната воля на гражданите. Избирателите не са крепост, те имат разум. Благодаря на свободомислещите хора от ДПС, които гласуваха за мен и се отърваха от натиска, който се оказва, заяви Радев.

Ръководството на ДПС отдавна ми иска оставката. Що се отнася до думата „обединител“, в конституцията тя не е изписана, там президентът не е политически неутрален, той е длъжен да има мнение и политическа оценка, и политически изявления, каквито аз правех, каза Радев в отговор на Герджиков относно дали не се припознава в думите на ДПС, за „обединител на нацията“.

Бойко Рашков не ми е началник щаб. МВР работи по сигнали само и единствено. Това, че се притискат купувачи на гласове и се възприема от някого като репресия, е негов проблем.

Герджиков препоръча на Радев да стъпи на земята, а Радев заяви, че отдавнаго е направил, жив и здрав, слизайки от облаците.

Проектът за нова конституция бе осъден от кандидатите. Герджиков каза, че е плашещо, че Радев има готов проект, който обаче не е показан. И дали този проект не цели съставяне на президентска република.

Радев отговори, че в проекта няма плашещи постановки за демокрацията, а разширява гражданските права, има достъп до конституционно правосъдие и това, че народът да участва във властта, както и съдебни реформи. Аз не мога да внасям проекта в неустойчив парламент, каза Радев.

Опасно е да се въведе президентска република в крехка демокрация като нашата. Основната причина да се изменя конституцията е върховенството на правото, но това не е задължително, защото могат да се направят законови промени. Искам да видя този проект не да се заяждам, а да го обсъдим. Не е важно само да се вторачваме в „тримата големи“, каза Герджиков.

Той заяви, че работата не е да се промени конституцията, а да се промени закона за правото.

И системен, и личностен е проблемът с правовата държава, както и с името на Гешев. Основният проблем на прокуратурата е, че гл. прокурор няма кой да го разследва. Проектът не го обявявам сега, защото партиите ще приемат реформата, ако решат, но те сами трябва да бъдат подготвени и да имат мнение. Дали ще вземат водещи принципи от него, или само част от този проект, каза Радев.

Герджиков каза, че Радев е прав и му харесва, че най-накрая Радев говори за правила. Проблемът не бил в Гешев, а в липсата на правила, каза Герджиков.

Радев припомни хронологията на указите за състави на ВСС и главен прокурор.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Герджиков обясни, че идеята е да се спазват правата на гражданите в РСМ и икономическата свързаност. Относно „историческата комисия“, Герджиков каза, че комисията не трябва да се рови в историята, а да потушава конфликтите, причинени в учебниците. Подмяната на позицията, че искаме да се признае българско малцинство там, ми се струват притеснителни, каза Герджиков.

Радев каза, че позицията ни е да имаме ясни гаранции преди да се прекрати нарушаването на правата на българите в РМС и системата дебългаризация, да се унищожа наследството ни и да се изкорени езика на омразата, тогава България би казала „да“ за членството в ЕС.

И двамата кандидати се обединиха, че референдум по темата с РМС не трябва да има.

Проблемът е, че ЕК не приемат да станат гаранти с преговорната рамка в глава 35. Към момента вратата, която България трябва да отвори на РМС кум ЕС, е затворена.

ПАНДЕМИЯТА

И двамата кандидати казаха, че са ваксинирани.

При евентуален консултативен съвет на национална сигурност, Радев каза, че решенията вече са взети от служебното правителство. Проблем е ниското ниво на ваксинация.

Герджиков каза, че тази розова картина не е правдоподобна. Той заяви, че има проблем със зеления сертификат и принудата да се ваксинират хората. А последните 7 месеца принудата е започнала да изглежда плашеща, каза Герджиков.

Според него трябва да се помогне на здравната система, а не да се въвежда задължителна ваксинация.

Той каза, че Радев е закъснял със свикването на КС.

Радев отговори, че предишното правителство не е спазило закона за свикването на КС. А относно медикаментите и средствата, Радев каза, че вълната е тежка, но страната ни се справя.

Герджиков опонира, че всичко казано не е така, кризата е много тежка и има спекулация с цените на лекарствата, заради което страдат лечебните заведения.

Лекарите и медиците бяха прогонени преди години. Вие забравихте ли, че децата нямаха право на нормално образование, а сега са върнати в училище, каза Радев.

Многократно Герджиков сподели пред Радев, че трябва да слезе от небето, да излезе на улицата и да говори с хората, да не си измисля розов свят, в който живее.

ЦВЕНАТА на ЖИВОТА

Зеленият сертификат даде шанс за функциониране на живота вместо пълен локдаун. Той е свобода на избор, каза Радев. Според Герджиков той е сринал икономиката.

ИКОНОМИКА

Радев призова да не се спекулира с инфлацията.

Герджиков заяви, че има план, свързан с икономически решения.

Радев заяви, че бизнесът ни е подпомогнат, благодарение на компенсациите, осигурени чрез служебното правителство от ЕС.

Герджиков каза, че компенсацията не е получена от бизнеса. Мерките са измислени набързо на масата, каза кандидатът. Изпадаме от една в друга и трета криза, каза Герджиков.

Липсата на парламент, който не е променил закона, заради това се е увеличила цената на тока, каза Радев. Но Герджиков каза, че партиите са стимулирани да не се разберат от самия Радев.

БЪЛГАРИЯ НА КАРТАТА

Външна политика

Русия не е модел за развитие, но не ни е и враг. В Русия се хващат давещи се политици. Важно е да се търси диалог. Диалогът на ЕС с Русия е влошен. Той не се състоя. Байдън започна диалогът чрез ЕС с Русия, каза Радев.

Герджиков каза, че отношенията с Русия трябва да са прагматични. Той критикува, че Радев няма мнение по темата „Крим“.

Радев каза, че санкциите заради Крим не дават резултат и няма ефект. Радев се съгласи с Герджиков, че трябва прагматизъм в тази политика, но трябва да защитим суверенитета на страната ни.

Герджиков каза, че при мнозинство в ЕС за отпадане на санкциите към Русия, България трябва да го подкрепи. Радев се съгласи, но каза, че българската демокрация е на комано дишане и след решаване на този проблем, трябва да решаваме чуждите.

Шпионският скандал е сложен, но трябва да се разучи защо системата за класифицирана информация е пробита. Според Радев защитата на Гебрев е неглижирана.

Герджиков каза, че не трябва да се търпи отношение, при което Русия ни смята за тяхна територия.

Според Герджиков „Магнитски“ е позор за страната ни. Ние трябва сами да ги хващаме, каза Герджиков.

Радев каза, че „Магнитски“ е бил призив към ЕС да се погледне към проблема с корупцията в страната ни и определи закона като силен практически акт.

ЕДИНЕНИЕТО на страната

Герджиков каза, че той е заговорил пръв за единението, а след това всички кандидати започнали да говорят за него. Упрекна Радев, че е провокирал два пъти политическа криза и е поставил разединителни линии.

Радев каза, че той говори за обеднение срещу мафията, шкафчетата, инхаус поръчките.

СИГУРНОСТ и ОТБРАНА

Герджиков коментира, че темата с бежанската вълна е проблемна, защото има мигранти и трафик на хора. Един от начините на спирането им е добри отношения със съседите и обвини Рашков, че е лъгал днес.

Радев каза, че бежанци не могат да се приемат тук, защото е рисково, а трябва да се опазва границата ни. Ние трябва да имаме оперативен план, с който да се обединяват усилията с партньорите ни, каза Радев.

ВЪОРЪЖЕНИЕТО на АРМИЯТА

Радев каза, че това е сложен процес. Следващите 8 изтребителя са въпрос за следващият парламент. Но България има нужда от тях.

Радев каза, че Ф-16 като цена е крайно недостатъчна за пакета, който се предлага. Вторият транш сега ще бъде по-скъп, а нямаме да имаме летателна годност.

Герджиков каза, че тази цена няма да е по-голяма. Той сподели, че имал москвич, с който също не искал да се раздели, визирайки, че Радев има афинитет към друг изтребител.

Герджиков каза, че базите на НАТО у нас трябва да бъде обсъдено много внимателно.

Радев каза, че Черно море е важна пресечна точка, но не трябва да се свръхмилитаризира и да деескалира напрежението. Ученията в него могат да са опаси.

ДЕМОГРАФИЯ

Герджиков каза, че президентът не е част от изпълнителната власт, където да се дават идеи за демографски решения на проблема. Той сподели обаче, че кризата е предизвикана от това, че имаме държава, която не харесваме и в нея има проблеми, заради които хората не се завръщат от чужбина.

Нападки имаше между кандидатите относно изказвания на техните членове на инициативните им комитети.

ВЪПРОСИ

Герджиков попита Радев за Марица Изток дали са поемани ангажименти той да се затвори?

Радев, каза, че 2038-2040 е индикативната дата, за която предишното правителство не е имало воля да я приеме. Проблем е и механизмът за капацитет, който е закъснял.

Радев: Подкрепяте ли Гешев

Шкафчетата не са мои, но вашите провали, кризата са ваши. Вие не казахте през тази кампания къде аз съм сгрешил. Опитвате се да ме прикачите към хора като Бойко Борисов, към когото сте фиксиран. Аз не познавам Гешев, ако не си върши работата, трябва да напусне. Приписвате ми предполагаеми грехове на други хора!

Герджиков: Защо не признавате, че грешите?

Радев: ГЕРБ ви представят. Както и Младен Маринов, който ръководеше служители, които биха ваши студенти.

За 5 години аз отстоях истината и допринесох за възбуждане на енергията за промяна. Ако българите виждаха грешки към мен, нямаше да гласуват за мен.

Няма успех, ако няма грешки и анализи. Моите грешки – медиите на статуквото ме засипваха с провали и вменени вини. Засегнато бе и семейството ми.

Радев: Как ще обедините гражданите и мафията?

Герджиков: Аз не се срамувам от подкрепата на никоя партия, но партии, които ви подкрепиха сега се срамуват от вас. Не водете кампания към мен, свързвайки ме с други хора. Целта ми е да обедня гражданите за да излезем от кризата, в която ни вкараха. Може ГЕРБ да са допускали грешки, но вие допускахте само грешки.

ЛИЧНИ ВЪПРОСИ

Радев каза, че съвестта му е най-добрият съветник в политиката. Герджиков каза същото.

Герджиков каза, че грешката му е, че работохолик и е загърбил близките му. Радев каза, че е сгрешил, че по-рано не е свалил ГЕРБ от власт, а могъл.

Герджиков каза, че Радев е част от статуквото, а не водач на промяната.

Целеустременост и предоверяване са най-силните и слабите качества на Радев.

Доброто у хората и вярата в него са най-силните и слаби качества.

Герджиков може да прощава и да приема прошка. Не прощава предателството.

Радев може да прощава също, често му се случва. Лъжата е непростима за него.

Авиаторите са най-добрите приятели на Радев, а Герджиков не сподели кои са неговите.

Герджиков каза, че разбирателството с хората е най-големият му успех. За Радев това са децата му, а в служебен план – работата му в авиацията.

Радев е гледал последно театър, а Герджиков повече гледа кино вкъщи.

Герджиков каза, че Петър Стоянов е най-харесвания от него президент, а Радев – Петър Дертлиев, който не е успял да стане президент.

Радев харесва у Герджиков това, че е човек на знанието, а Герджиков – дисциплината у Радев.

Радев каза, че последно е чел „Глина“.

Герджиков каза, че символистите са му любими като вид литература. Той цитира „Любов човешка ще ви пожелая“.

ФИНАЛ

Герджиков каза, че благодари за подкрепата и пожела да бъде онзи президент, който на Нова година да не помрачава празника на хората.

Радев каза, че има дни през годините, в които имаме шанс да намерим правилното бъдеще за Родината. Излезте и гласувайте, за да не се върне диктатурата в България!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK