Читалището в Лъжница - сравнително младо, но вече утвърдено

Снимка: Infomreja.bg

То заема съществено място в живота на селото

От 15 години секретар на НЧ „ Яне Сандански – 1978“ в село Лъжница е Орхиде Хаджиева – приветлива млада жена, която с готовност разказва за мястото на тази институция в живота на селото.

„Библиотеката ни не е голяма, но задоволява нуждите на учениците, които са най-активните читатели. Организирано идват и малчуганите от детската градина. Запознаваме ги с библиотеката, четем приказки, показваме им  музикалните инструменти, които имаме – тамбури, тарамбуки, акордеони.

На тези инструменти свирят участниците в нашата мъжка фолклорна група, която всяка година се явява на събора „Пирин пее“ и винаги се връща с грамоти и медали. Представила е своя репертоар от народни песни в Македония, Албания и другаде. Хората я оценяват и често я канят за участия.

От 2-3 години имаме и младежка група. Неин ръководител е Хюсеин Хаджи. Тя взема участие във всички празници не само на нашето село, но и на околните села. Най-атрактивната част от нейния репертоар е възпроизвеждането на сватбения ритуал „Къна“, който се изпълнява в деня на булката.

Все по-голяма популярност добива и детският състав, който също пее и възпроизвежда обичаи.

Не разполагаме с отделна зала за репетиции, но знаете, че който иска да направи нещо, намира начин. През лятото голямата група репетира на стадиона, а по-малките – на сцената в киносалона. Трудности срещаме през зимата. Тогава по-малките групи ползват библиотеката, а голямата – залата на училището.

Като говорим за материалната база, можем да се похвалим със спечелен проект, благодарение на който читалището ни разполага с компютри. Сега ги ползват предимно деца. Преди идваха и възрастни, за да говорят с близките си в чужбина, но вече ползват телефоните си.

Последната ни придобивка са няколко мъжки носии, които закупихме.

Доволни сме от общината и кметството, защото ни помагат със средства. В организацията на мероприятията кметството също участва.“

Читалището в село Лъжница изпълнява своята роля на духовно средище. За сравнително краткия период на съществуването си то е заело съществено място в живота на хората и резултатите са налице.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK