Читалището в Хаджидимово - център на българо-гръцки културен форум

Снимка: Infomreja.bg

В него се проведе фолклорен фестивал по проект „RENOVATION”

От 2019 година община Хаджидимово работи по проект „RENOVATION”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от национални фондове на страните, участващи в Програма “Interreg V-A Greece – Bulgaria” 2014-2020. Именно по този проект Народно читалище „Яне Сандански – 1928“ в град Хаджидимово беше основно реновирано. В сегашния си вид, напълно издържан в естетическо и функционално отношение, читалището беше мястото, където на 27 май се проведе мащабно културно събитие, свързано с фолклорните традиции, музиката и танците на страните, участващи в проекта.

Фестивалът беше организиран съвместно от трите бенефициента на проекта –водещият НЧ „Яне Сандански – 1928“, гръцката община Лагада и Концертна зала – Солун.

В приветствието си към участниците във фестивала кметът на община Хаджидимово Людмил Терзиев изрази надежда, че създаденото партньорство ще продължи. „Нека опознаваме все повече и повече културата на двата народа!“, каза в заключение той.

Поздрав към гостите отправи и председателят на Настоятелството в читалището домакин Калинка Гайтанинчева.

За съвместната работа и общите перспективи говори и заместник – кметът на община Лагада, който отправи пожелание за засилване на туризма между двете страни. Той благодари на община Хаджидимово и на читалище „Яне Сандански“ за организацията на фестивала.

Културната проява беше уважена и от представител на гръцкото посолство в България, както и на ръководството на Концертна зала – Солун. Тук беше и ръководителят на проекта Гюлфие Арнаудова.

Концертната програма започна със специално подготвен по проекта музикален спектакъл, представящ живота и творчеството на известния гръцки поет Костас Варналис, роден и израснал в България. Аплодисменти заслужиха изпълненията и на съставите от община Лагада – Фолклорна група на Асирос, ФГ „Авги“, Танцова група на фолклорен състав „Мигдония“

Домакините също се бяха постарали да представят фолклора в цялата община. Участваха Ансамбълът за народни песни и танци при НЧ „Възраждане – 1927“ – село Копривлен, Мъжка група за автентичен фолклор при читалището в село Абланица, Фолклорният ансамбъл на град Хаджидимово, Мъжка певческа група при читалището в село Ново Лески.

Участие в програмата взе и Женската група за пеене на високо от Сатовча – носител на престижната европейска Хердерова награда за изключителен принос в съхраняването на автентичния фолклор.

Последното събитие в рамките на този проект ще се състои в края на следващия месец в община Лагада, където също е реновирана подобна  обществена сграда. И там домакини и гости ще пеят, ще танцуват, ще показват най-доброто от традиционната култура, съхранена през векове.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK