Читалището в Драговищица грабна приза за най-едра ябълка на празника на плодородието в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Първа награда за цялостно представяне комисията отреди на НЧ „Отец Паисий 1928“, с Багренци

Най-едрата ябълка в Кюстендилско, представена на изложението вчера, бе на НЧ „Славчо Темкин 1911 г.“, с. Драговищица – с цели 39 см. обиколка, а най-тежката, измерена от специалистите от Института по земеделие, бе на НЧ „Пробуда 1928“, с. Жабокрът, с тегло 690 грама!

Първа награда за цялостно представяне комисията отреди на НЧ „Отец Паисий 1928“, с Багренци. В категория: Разнообразие на представените плодове и зеленчуци първото място бе за НЧ „Славчо Темкин 1911 г.“, с. Драговищица. Като най-оригинална бе оценена аранжировката на НЧ „Искра 1935“, с. Нови Чифлик. НЧ „Хр. Ботев 1920“, с.Таваличево спечели първото място за автентичност на представените предмети. В категория: Презентационни умения първо място бе отредено на НЧ „Пробуда 1919“, с. Копиловци. Всички участници получиха парични награди и грамоти със Златен печат на Община Кюстендил!

Празникът на плодородието събра стотици гости в парка пред Художествена галерия "Вл. Димитров – Майстора“ в Кюстендил. Официални гости на събитието бяха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, областният управител инженер Александър Пандурски, директорът на Института по земеделие – доц. д-р Илияна Кришкова и др.

Празникът се организира за 14 поредна година, като наследник на Първото национално овощарско изложение в България, чиито домакин е бил град Кюстендил в далечната 1869 година. От тогава градът носи званието Овощната градина на България.

По традиция Институтът по земеделие представи отбрани сортове ябълки, отглеждани в региона и дали най-добрите биологични и стопански показатели. Пред гостите на празника бяха представени 15 от тези сортове.

Проведе се и конкурсът "Плодородието в Кюстендилския край“, в който участие взеха 25 представители на различни организации и институции от региона. Традиционното изложение на плодове и зеленчуци бе съпътствано от фолклорна програма, с участието на едни от най-изявените кюстендилски изпълнители. Един от акцентите бе фото-изложбата, озаглавена „Плодородието в Кюстендилско“, съдържаща фотографии, направени през 50-те, 60-те и 70-те години на XX в, дело на фотограф-кореспондента Любен Антонов. За най-малките гости на празника организаторите бяха подготвили тематични арт-ателиета и работилници.

Земеделци, производители и занаятчии предлагаха своята продукция в търговско изложение, което ще продължи и през неделния ден. Карнавал на плодородието, с участието на деца от детските градини в Кюстендил и изява на млади дарования в сферата на спорта и изкуствата ще забавляват посетителите в последни ден на празника. Очаквайте и традиционните игри с плодове и зеленчуци, които ще започнат в обедните часове.

Организатори на събитията са Община Кюстендил и Институт по земеделие – Кюстендил, със съдействието на НЧ „Братство 1869” и Областен информационен център – Кюстендил.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK