Частни бизнес интереси в атаката срещу ВиК

Петър Тунев, снимка: infomreja.bg

Управителят на ВиК – Благоевград инж. Петър Тунев заподозря частни бизнес интереси в атаката към водното дружество и към него персонално.

„ВиК представлява сладък обект, с немалки парични потоци всеки ден, логично е да има апетити от страна на частния сектор“, коментира Тунев на пресконференция по повод протестите срещу дружеството от страна на благоевградско сдружение, представлявано от Димитър Лалев и Христина Ядкова – едни от лидерите на митингите срещу ЧЕЗ.

Шефът на ВиК не скри, че има практика много държавни дружества да ползват услугите на частни фирми при изпълнение на поръчки. „Софийска вода“ например изнася определени дейности извън дружеството, чрез търгове и изпълнители, има варианти да се наемат фирми за инкасо или за събиране на дългове от неизрядни платци. За да стане това в нашето дружество, трябва да се постави за управител подходящият човек“, обяви Тунев.

Вчера протестиращите изпратиха сигнал до президента, служебния премиер, МРРБ и прокуратурата, в който обвиняват управителя на ВиК - Благоевград в конфликт на интереси и настояват за оставката му.

Тунев бе категоричен, че нищо от това, което е изнесено като информация срещу него и дружеството, не отговаря на истината. Той отново подчерта, че и двете фирми, в които е имал участие преди да стане управител, са закрити. Едната от тях – „Хидрославово“ ООД, никога не е имала дейност, не била и данъчно регистрирана.

„Конфликт на интереси няма. Тези нападки са микс от информация, взета от интернет и от Търговския регистър, при това некадърно подредена“, каза Тунев.

Той съобщи, че днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заседава по предложените цени на водата от ВиК – Благоевград. В момента помпажната вода е 1 лев за кубик, а гравитачната - 80 стотинки. Предложението на дружеството е с две стотинки да се увеличи питейна вода и с една стотинка да поскъпнат отпадните води. Очаква се обаче ДКЕВР да намали с една стотинка цената за отвеждане на отпадни води.

„Ако това стане, приходите на дружеството ще спаднат с 400 000 лева годишно“, изчисли Петър Тунев, което според него ще ограничи възможността на фирмата за инвестиции и подмяна на остарялата ВиК мрежа. „Не е изключено да се стигне и до съкращения на персонал“, предупреди той.

В момента се извършва реконструкция на резервоар с обем 4 000 кубика, ново облицоване на водните камъни за подобряване на качеството на водата в Благоевград и спиране на течовете.

Инвестицията е за около 200 000 лева. „За първи път се прави резервоар за питейни нужди на наша територия. Търсим начини съвместно с ръководството на общината за решаване проблема с недостига на вода през лятото“, каза още шефът на ВиК – Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//