БЗДП - Гоце Делчев, отчита едногодишната си дейност

Снимки: БДЗП - Гоце Делчев

Пострадалите щъркели на неговата територия са намалели с близо 80 %

БДЗП - Гоце Делчев, от години полага грижи за опазване на птиците както с наблюдения и проучвания, така  и с преки действия, когато това се налага. Повечето сигнали за пострадали птици и тази година са за млади екземпляри, които правят първите си опити да полетят.

Общият брой на сигналите през годината е 54. От тях 19 са загиналите, а 35 от птиците са получили втори шанс за живот заради намесата и адекватната реакция на добри хора.

И през тази година се отчита увеличение на популацията на белите щъркели в с. Баничан. Двойките, които са се установили трайно там, вече са 20.

Със съдействието на Електроразпределителното дружество в Гоце Делчев е направена най-мащабната профилактика на щъркеловите гнезда и подмяна на остарели платформи в общините Гоце Делчев, Хаджидимово и Гърмен. Повечето от тези платформи са финансирани от дарители.

Сигналите за пострадали щъркели са намалели с близо 80%, което е най-добрият резултат досега, свързан с опазването на щъркелите. Сериозно са пострадали само 3 птици.

 През годината БЗДП – Гоце Делчев, е участвало в международни проучвания и работило с ученици и възпитаници на детски градини.

Ето и други конкретни факти от отчета:

Засадени са 20 борчета в близост до обсерваторията за наблюдение на птици в с. Баничан със съдействието на общинско предприятие „Озеленяване“ и НЧ „Изгрев“ - 1930". Борчетата са  предоставени от Гората.бг 

Нови дръвчета са засадени и през Седмицата на гората.

На територията на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово е извършена една от най-мащабните кампании по почистване и подмяна на изкуствените платформи за последните 20 години. Платформите служат за гнездене на белия щъркел, вид, който е уязвим и защитен от Закона за биологичното разнообразие.

Дадено е началото на обезопасяването на най-смъртоносните за птиците електропроводи в общините Струмяни и Сандански. Част от тях са проучени от БДЗП - Гоце Делчев, по време на теренните дейности по проект "Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България" на БДЗП и ЧЕЗ България.

Очаква се смъртността на птиците, които стават жертва на токови удари, да намалее значително.

Продължена е кампанията за  набиране на средства за изработване на нови щъркелови платформи. Част от средствата са осигурени от новите осиновители на щъркелови гнезда. Изработени са и са поставени повече от 20 нови платформи, с които са обезопасени рискови щъркелови гнезда на територията на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово.

За кампанията до този момент са дарени парични средства  на стойност над 1000 лв.

Участват и българи, живеещи в чужбина.

Дейността се осъществява на доброволни начала. Партньор е читалище „Изгрев - 1930“ в Баничан.

За шеста поредна година е проведена кампания „Ние, врабчетата“. Целта е да се установи каква е трайната тенденция в популациите на врабчетата и да се разберат причините за тези тенденции. Презастрояване, водещо до липса на достатъчно зелени площи, замърсяване на въздуха – това са само част от причините, поради които числеността на врабчетата в градовете намалява. Затова и все по-често се чува въпросът от различни хора „Къде изчезнаха врабчетата?“.  

Процентното съотношение между различните видове врабчета (домашни, полски и испанско врабче) е приблизително същото като миналата година – 72% : 23% : 5%.

БЗДП – Гоце Делчев, участва и в схемата за мониторинг на широкоразпространените видове птици, която се провежда от 2004г. насам.

Инициативата цели да събере информация за състоянието на птиците и да се подпомогне опазването на природата.

Отбелязан е както световният ден на мигриращите птици, така и европейските дни на птиците.  БДЗП - Гоце Делчев, и читалище "Изгрев 1930" са организирали интерактивни уроци с ученици от ПМГ "Яне Сандански, както и наблюдение на птици и изработване на хранилки в с. Баничан.

Официално са открити  обсерватория за наблюдение на птици  и екопътека „ Шъркелово гнездо“ в с. Баничан, проект на БДЗП - Гоце Делчев, НЧ „Изгрев – 1930“ и община Гоце Делчев.

За 14-та поредна година през месец декември започна зимната  кампания „Зрънце любов“, с която се подпомага изхранването на синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки и други птици, оставащи да зимуват у нас.

Многобройните и разнообразни дейности на БДЗП - Гоце Делчев, начело с любителя орнитолог Димитър Попов, отново доказват, че този клон на Дружеството за защита на птиците в България е изключително ценен и полезен за опазване на природата в страната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK