България плаща над 87 000 лв. по присъди на съда в Страсбург

Снимка: Infomreja.bg

Министерският съвет прие решение за изплащане на обезщетения

Министерският съвет прие решение за изплащане на обезщетения на обща стойност 87 034 лв. в изпълнение на три решения на Европейския съд по правата на човека срещу България („Съдът“, ЕСПЧ). Те са постановени в периода 23.05.2023 г. - 18.07.2023 г.

Делото „А. Е. срещу България“ е свързано с разследването на твърденията, че жалбоподателката А.Е. е била жертва на домашно насилие от 23-годишен мъж, с когото е съжителствала. ЕСПЧ постанови, че е налице нарушение на чл. 3 (забрана на изтезанията, нечовешкото или унизително отношение или наказание) от Конвенцията зазащита на правата на човека и основните свободи („Конвенцията“), поради това, че властите не са предоставили на жалбоподателката адекватна защита.

Съдът установи и нарушение и на чл. 14 от Конвенцията (забрана на дискриминацията) поради това, че държавата не се справя адекватно със защитата на жените срещу домашно насилие. ЕСПЧ присъжда на жалбоподателката обезщетение за неимуществени вреди в размер на 10 000 евро и 3000 евро за разходи и разноски.

Делото „Станеви срещу България“ касае невъзможността на жалбоподателите (майка и дъщеря) да получат обезщетение за неимуществените вреди, претърпени от смъртта на техния съпруг, съответно баща, който починал от нараняванията си, получени в автомобилна катастрофа.

Съдът заключава, че при конкретните обстоятелства по делото държавата-ответник не е осигурила средство, позволяващо подходящо обезщетение, както изисква член 2 от Конвенцията в нарушение на позитивното процесуално задължение на държавата съгласно тази разпоредба. ЕСПЧ присъжда на жалбоподателките обезщетение за неимуществени вреди в размер на 12 000 за всяка от тях, както и 2000 евро за разходи и разноски.

Делото „Наковски срещу България“ засяга отнемането на имущество на жалбоподателя, за което се счита, че е придобито чрез престъпление. В конкретния случай и прилагайки принципите по делото „Тодоров и други“, ЕСПЧ намира нарушение на член 1 от Протокол №1 към Конвенцията по отношение на отнемането на имуществото на жалбоподателя и неустановяването на каузална връзка между него и престъпната му дейност. Присъжда му 3000 евро за неимуществени вреди и 2500 евро за разноски в производството пред ЕСПЧ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK