Министър Малинов: Булгаргаз ще претендира щети в размер на 400 млн. евро пред Газпром Експорт

Снимка: Министерство на енергетиката

„Булгаргаз“ ще заведе арбитражно дело пред Международния арбитражен съд

„След повече от две години сериозно забавяне новото ръководство на „Булгаргаз“ ЕАД е взело решение за претендиране на щети в размер на 400 млн. евро пред ООО „Газпром Експорт“. Това обяви на брифинг енергийният министър Владимир Малинов и припомни, че доставките от руска страна към Булгаргаз са прекратени през месец април 2022 г. „В случай че в кратък срок претенцията не бъде доброволно удовлетворена, „Булгаргаз“ ще заведе арбитражно дело пред Международния арбитражен съд в Париж“, допълни още той.

Министър Малинов коментира и приключилия търг за втечнен природен газ на терминалите в Турция за месец юни. „В процедурата са участвали 13 компании, като 10 от тях са подали обвързващи оферти. След класиране по предварително обявени от Булгаргаз критерии, на първо място е класирана компанията „Боташ“. „В допълнение за резервирания капацитет по подписаното между компаниите в края на 2022 г. споразумение, „Боташ“ ще направи отстъпка, която ще доведе до спестяване на около 11,5 млн. лв. от разходите на „Булгаргаз“ за месец юни“, допълни Малинов. „Днес Булгаргаз ще обяви и две тръжни процедури – едната за използване на свободния капацитет по споразумението с Боташ при равни условия за всички търговски участници. Втората тръжна процедура е за извършване на услуга от страна на Булгаргаз за компании, които биха желали да доставят газ за целия регион“, каза още енергийният министър.

„След проведена вчера среща ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ ще внесе през следващата седмица ново заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране за следващия регулаторен период“, обяви още Малинов. Той допълни още, че правителството продължава да работи по механизми за компенсиране на натрупания за предходен период дефицит във фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//