БСП ще обжалва бюджетите и решението за дистанционни заседания на парламента в КС

Снимка: БСП, архив

Георги Свиленски за скандала в парламента и коронакризата

"Скандалът в този парламент е неизменна част от неговото ежедневие". Така заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски определи събитията от края на миналата седмица в парламента, когато управляващите внесоха на пожар в пленарна зала държавния бюджет и бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване, по-малко от 24 часа след като са били гласувани в комисии.

В ефира на бТВ радио той обясни: "Тези три важни закона въобще не бяха предвидени да бъдат разглеждани тази седмица и в петък сутринта всички народни представители разбрахме, че са включени в петъчната програма. Няма как да се проведе смислен дебат, когато разбираш, че в 8.30 часа точката ще бъде внесена и в 9.00 вече трябва да се обсъжда. Това показва надменното отношение на управляващите, мислейки си, че със силата на кворума ще могат да победят силата на аргументите. За съжаление, в този парламент това не е изключение, а практика".

Свиленски изтъкна, че още в същия ден са били нарушени както правилника на Народното събрание, така и Конституцията: "Те си позволиха още същия следобед да внесат проект за решение, недопустимо по правилник - да се добавят точки към дневния ред, за дистанционно заседание на парламента - което от своя страна е противоконституционно". Той обясни тези действия на управляващите с това, че в групата им има болни и карантинирани депутати и изпитват затруднения с осигуряването на кворум, но подчерта, че българската конституция не позволява парламента да заседава онлайн.

Конституционният съд ще отмени всички тези решения, защото в Конституцията ясно е записано как би трябвало да заседава българския парламент, убеден е заместник-председателят на парламентарната група на левицата.

"Ще обжалваме и приемането на бюджетите, поради това, че в залата нямаше кворум, когато се приемаха трите бюджета. При поименната проверка имаше не повече 117-118 депутата в пленарна зала, а самите закони се приемаха с 95-96 гласа, което ясно показва, че кворум не е имало", каза още социалистът. 

Свиленски потвърди, че юристите на БСП работят по жалба към Конституционния съд.

На въпрос какви ще са следващите действия на левица в парламента, Георги Свиленски отговори, че БСП ще продължава да бъде последователна в нерегистрирането си в пленарна зала и няма да съучаства в осигуряването на кворум на това изчерпано Народно събрание. По неговите думи дневният ред на парламента няма нищо общо с проблемите на българските граждани и работи единствено в полза на управляващите и тяхното закрепване на власт. Той даде пример с дневния ред в четвъртък, в който първа точка е била свързана с напазаруването на бивши депутати от БСП с цел да им осигуряват кворума.

"Борисов не се грижи за хората, а се грижи единствено да изкара до редовните парламентарни избори. Това се вижда и в предложения бюджет, в който е записано, че добавките към пенсиите са само до март месец, когато са изборите", подчерта Свиленски.

Коментирайки здравната криза в страната, Георги Свиленски изрази съжаление, че за 6 месеца правителството е бездействало по тази тема, като вместо това е занимавало обществото със своя проект за конституция.

"Даже направиха комисия за нея, а никой не се сети да направи една парламентарна комисия за справяне с Covid кризата. Сега се вижда, че безпомощността на управлението е обзела цялата държава и се чудят как на пожар да спасяват ситуацията. За съжаление, спасителите - българските лекари, ги няма. Българските лекари в последните 10 години напускаха държавата и сега, колкото пари да отпускат и колкото легла да откриват, трябват лекари, които те изгониха", коментира Свиленски.

Социалистът изтъкна, че на фона на бездействието на управляващите, БСП постоянно е предлагала и днес дава конкретни предложения за справяне с коронакризата и за подобряване на системата на здравеопазването. Свиленски припомни позицията на Корнелия Нинова от вчера, в която тя очерта 4 стъпки за излизане от коронакризата. Лидерът на БСП се обяви за нов модел в здравеопазването - с повече държава в управлението, регулацията и контрола на здравната система. Мерките, които тя предложи за това включват: 

1. За хората като пациенти: за здравноосигурените лица - гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване. За здравнонеосигурените - държавно гарантиран базов пакет от медицински услуги. Въвеждане на персонално медицинско досие, обединяващо цялата клинична, медицинска и финансова информация за даден пациент във всеки етап от живота му.

2. За лекарите и медицинския персонал: да се приеме наредба за формиране на работните заплати, гарантираща достоен базов доход. Отпускане на държавни стипендии за обучение, с ангажимент за работа след това. Финансиране от държавата на специализации в чужбина за необходимите ни специалности срещу ангажимент за работа след това.

3.  За болниците: премахване на търговския им статут и заплащане на медицински дейности с публични финанси по цени, определени от НЗОК само за болници, които не са търговски дружества. За да има достъпно здравеопазване във всяка точка на страната - да се изгради национална здравна система на регионален принцип. Това означава във всеки регион да се обединят в единна структура от холдингов тип спешен медицински център, областен център за извънболнична медицинска помощ, болнични лечебни заведения и областните центрове за интегрирани здравно-социални услуги.

4. За ДДС на лекарствата: трябва да се намали ДДС на лекарствата на 9 %. Те са регулирана стока и ако за другите има съмнение дали търговците ще намалят цената, то за тях това неизменно ще стане.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK