Путин на Червения площад отчете прекомерните амбиции на Запада

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Той говори за основната цел - "безопасното бъдеще на Русия"

Значително по-кратка и стегната бе тазгодишната реч на президента Владимир Путин по време на Парада на Червения площад. Путин само преди два дни встъпи в шестия си мандат начело на Русия.

Президентът по традиция постави акцент върху отбелязваното историческо събитие, което, според руската историческа теза, започва като Велика отечествена война и СССР е първата страна, която започва да се бори срещу нацизма. Въпреки че РФ не омаловажава значението на втория фронт (коалицията на западните страни), СССР бил започнал борбата си, докато цяла Европа е работила за Хитлер, утвърди Путин.

Путин говори и за войната на Русия срещу Украйна и противопоставянето й със Запада днес, но този път, 2024 г., имаше значително по-малко изречения, посветени на антизападната реторика, в сравнение с миналите две години. По думите на Путин Западът страда все още от "прекомерни амбиции", които са част от общата му русофобска истерия. Противопостави се обаче на опитите да се изопачи "истината за войната" и да се оправдаят настоящите последователи на нацизма.

Путин посочи и реваншизма като част от политиката на западните елити за разпалване на нови конфликти. Западът се опитва да разпалва конфликти в света, междуетническа враждебност и да ограничава суверенните центрове на развитие, каза той.

Русия обаче ще направи всичко, за да не се допусне глобален сблъсък, увери публиката на Червения площад Путин. Това Русия ще направи едновременно "не позволявайки да ни застрашават", а пък и "нашите стратегически сили винаги са в бойна готовност". По думите на Путин, Русия сега преживява сложен, граничен момент.

Според Путин "цяла Русия" се прекланя пред военните, които воюват на фронта в Украйна, а ветераните от Великата отечествена война "се тревожат" за тях. Преди минутата мълчание Путин накратко спомена за "варварските терористични атаки на неонацистите", а след нея обяви движението на страната напред, основано на "вековни традиции", чиято цел е "безопасното бъдеще на Русия". Съдбата на Русия и нейното бъдеще зависи от всички, трябва да подражаваме на поколението победители във Великата отечествена война, отбеляза президентът. Припомняме, че миналата година, по думите на самия Путин, бъдещето на Русия зависеше от войната.

Финалът на речта на Владимир Путин бе с думите: "Слава на доблестните въоръжени сили. За Русия! За победа. Ура!"

Военният парад по случай 9 май в Русия е най-тържествено отбелязваният празник, посветен на победата на Червената армия над фашизма.

Това е третият парад от началото на войната на Русия срещу Украйна. Освен Владимир Путин, на него присъстват президентите на пет страни - Беларус, Казахстан, Киргистан, Таджикистан и Туркменистан от ОНД, както и лидерите на Куба, Лаос и Гвинея-Бисау. Миналата година бяха още премиерът на Армения и президентът на Узбекистан, които не се забелязват на официалните места.

По данни на Министерство на отбраната на Руската федерация в парада са участвали повече от 9 000 души и 70 единици техника. Миналата година те бяха значително повече. И тази година обаче сред участниците има и такива от "специалната военна операция", както властите в Русия назовават войната си в Украйна. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//