Борисов: Да, ще боли, ще режем отвсякъде

Бойко Борисов, снимка: capital.bg

В средата на мандата точната дума е, че българите разбраха това, което се опитваме да направим, колко добре, колко зле – няма значение. В това отношение много ни помагат и новините, които гледат вечерно време - независимо дали в Европа се сменят премиери, първото нещо, което казват на пресконференции е – да, ще боли.Ще се режат пенсии, заплати, отвсякъде, това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Яне Янев за цялостната политика на правителството за стратегическите приоритети на изпълнителната власт, предаде "Фокус".

Лидерът на РЗС, който вече подкрепи бюджета за догодина, заяви, че той е достатъчно консервативен, но не достатъчно реформаторски и попита какво смята да прави кабинетът в следващите 2 г., пише dnes.dir.bg. Борисов първо отговори какво е направено досега. Той се обърна към бившия транспортен министър Петър Мутафчиев, като заяви, че заварените инвестиции в енергетиката са такива, че са заровили държавата – и ТЕЦ-овете, и "Белене" и ВИЕ-тата. Според него 360 милиона са дадени за вятър.
 
"Имате ли нужда от такава инвестиция? Имате ли нужда народът да плаща от електромера?", запита премиерът. "И моля да не се хилите така, защото от вашите проекти, не ми е до смях, защото и 300 милиона трябва да приготвя за мотрисите", допълни той. По думите му, за радост, в енергийния пръстен България има много голяма независимост – с повече пари за водна енергия да дава дългосрочно работни места. "Ние може да използваме реките, язовирите, които имаме. Ако съумеем да убедим хората да инвестират в енергийна ефективност, ще спестим ток поне за два реактора", допълни премиерът.

Шистовият газ
"Договор с „Шеврон” за добив на шистов газ не е подписан. Дружеството „Шеврон България” е спечелило конкурс за проучване за шистов газ. Ще се извършват проучвания за находища на газ, но дори и доказано наличие на газ, не определя добиването му. „Шеврон” работи активно в Полша, има интереси в Румъния и България", отговори Борисов на въпрос на Волен Сидеров. Според премиера обсъжданите клаузи са икономически изгодни и българската страна е включила задължения за прилагане на най-добрите международни практики. "Разбирам притесненията на българските граждани за тяхната сигурност, затова ще съобразя всяко бъдещо решение с тяхната основателност", увери той.

„Бургас – Александруполис”
Премиерът беше категоричен, че проектът не е на дневен ред за реализиране от българското правителство.
"Проектът за изграждане на петролопровода трябва да има безспорни доказателства за ползите му за страната, за да се пристъпи към изграждането му той трябва да е безопасен. Доказателства за такава безопасност към момента няма. В момента се прави анализ на двата възможни модела за финансиране, паралелно от българска и руска страна. Техните заключения трябва да кажат колко изгоден е проектът", коментира Борисов. Той припомни, че на 3 ноември МОСВ даде положителна оценка за доклада за въздействие върху околната среда."Тази оценка не означава одобряване на инвестиционното предложение. Въз основа на доклада за ОВОС, общественото обсъждане и други, Висшият експертен екологичен съвет ще предложи на министъра да одобри или не – инвестиционното предложение", допълни премиерът.

Продажбата на земеделски земи
Правителството няма намерение за продажба на земеделски земи от Държавния поземлен фонд, стана ясно от отговора на министър-председателя по повод изявеното намерение от министъра на земеделието Мирослав Найденов. "Министър Найденов така както го е казал, не е имал право да го каже. Нито предвиждаме промяна на закона, нито нещо в тази посока сме правили или, ако се прави, то се прави с публичен търг и конкурс и всеки е добре дошъл да участва", категоричен бе Борисов.

Туризмът
"Строят се пречиствателни станции, за да започне новият ни сезон с чисто море. "Същото касае и планинските курорти, и реките. Туризъм - да, но къде ни е културният туризъм? Вчера заместник-министърът на военноморските сили на САЩ беше тук - помолих колегите от Културно министерство да му отворят катакомбите на София - не е искал да си тръгва от там, толкова часове са правили снимки", изтъкна премиерът.

Електронното правителство
"В предишните години е направено доста, но на парче, похарчени са десетки милиони, направени са системи, които обаче не са съвместими и не могат да работят с другите министерства. Изведох го като личен приоритет на правителството – в следващите 6 – 8 месеца ние трябва да асамблираме тези системи", увери Борисов.

Иновациите
"Виждам България да направи своя пробив в тази сфера, тъй като има изключително добри специалисти по резервните части на човека. Това е бъдещето", обясни Борисов и даде пример с това как вече от стволови клетки учените създават яйцеклетки.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK