Благоевград – европейска столица на младите математици

проф. д-р Иван Мирчев - ректор на ЮЗУ "Неофит Рилски", снимка: infomreja.bg, архив

Шестата международна студентска олимпиада по математика "SEEMOUS' 2012" се открива от 11 часа утре в голямата зала на Университетски център "Бачиново", съобщиха от Ректората на ЮЗУ "Неофит Рилски".

Олимпиадата се организира от MASSEE – Асоциацията на математиците от Югоизточна Европа, съвместно със Съюза на математиците в България и благоевградския университет.

Домакин на проявата е ЮЗУ “Неофит Рилски”, като ректорът проф. д.н. Иван Мирчев е и председател на организационния комитет.

Олимпиадата през тази година ще събере цвета на съвременната българска математическа наука – акад. Петър Кендеров, президент на Международната фондация “Св. Кирил и св. Методий” и член Изпълнителния комитет на Международната комисия по математическо образование, акад. Стефан Додунеков, председател на Съюза на математиците в България  и директор на Института по математика и информатика при БАН, проф. д. н. Сава Гроздев, секретар на СМБ и вицепрезидент на Европейската асоциация “Кенгуру без граници”, който е председател на журито.

Ще участват още румънският професор Дору Стефанеску, президент на Асоциацията на математиците от Югоизточна Европа, както и проф. Грегъри Маркнус от Кипър.

Рекорден е и броят на участниците в шестдневната надпревара – 24 отбора с над 120 студенти и 35 лидери на отборите, членове на журито.

Първата Международна студентска олимпиада по математика бе открита през 2007 г. в гр. Агре, Кипър, и оттогава вече за шести пореден път олимпиадата събира младите математици не само от страните на стария континент, но и от Азия и Америка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//