Китайският президент Си Дзинпин пристигна във Франция

Снимка: БГНЕС

Той ще посети също Сърбия и Унгария

Китайският президент Си Дзинпин пристигна във Франция на държавно посещение, организирано от Еманюел Макрон, който ще обсъди с госта въпроси, вариращи от Украйна до търговията. Пристигането на Си за посещението, отбелязващо 60 години дипломатически отношения между Франция и Китай, беше началото на първото му пътуване до Европа от 2019 г. насам. Той ще посети също така  Сърбия и Унгария. Но изборът на Си на Франция като единствената голяма европейска сила за посещение показва относителната топлина в китайско-френските отношения, откакто Макрон направи държавно посещение в Китай през април 2023 г., съобщава nova.bg.

Китайската държавна телевизия CCTV съобщи, че самолетът със Си е кацнал в Париж. Лидерът на еднопартийната комунистическа държава с повече от 1,4 милиарда души, придружен от съпругата си Пън Лиюан, бе посрещнат на парижкото летище Орли от премиера Габриел Атал. Си ще проведе ден на разговори в Париж в понеделник, включително и с лидерката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, последван от държавен банкет, организиран от Макрон.

На 7 май Макрон ще заведе Си в планинския район Пиренеи близо до испанската граница. Те ще посетят прохода Турмале, където Макрон е прекарал детството си с баба си и дядо си. Там дългогодишният приятел на Макрон Ерик Абади ще приеме президентите и техните половинки в семейния си ресторант "L" Étape du Berger. Както отбеляза Макрон в интервю, „въпросите, по които има разногласия, се обсъждат по-добре при закрити врати“.

Ключов приоритет на Макрон ще бъде да предупреди Си за опасността от подкрепа на Русия в нейната инвазия в Украйна, като западните служители са загрижени, че Москва вече използва китайски технологии за производство на оръжия. Връзките на Пекин с Москва се затоплиха след инвазията и Западът иска преди всичко Китай да не доставя оръжия на Русия. „В наш интерес е да накараме Китай да повлияе на стабилността на международния ред“, каза Макрон в интервю за Economist, публикувано на 2 май.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//