Без Райко Кирилов в книгата „20 години Пирин фолк”

Дни преди старта на юбилейния фестивал „Пирин фолк” /8 и 9 септември/ вече е факт книгата „20 години Пирин фолк”, която събира 20 интервюта с най-характерните личности свързани със създаването, историята и развитието на фестивала в град Сандански.

Автор на книгата е журналиста Иван Иванов, а идеята му е с уважението на творците да бъде показана рожбата, която са създали и отгледали през тези 20 години.

„Само певецът Райко Кирилов не е включен заради крайно обидни негови изказвания по адрес на фестивала, на който той дължи голяма част от популярността си", сподели авторът и допълни, че и други от пионерите на фестивала са били "с особено мнение и претенции", но са признали, че тук, на Пирин фолк - Сандански, е тяхното начало като популярни и обичани певци”.

В книгата не са спестени скандалите, интригите, подводните камъни и сътресения, но са избегнати най-евтините сензации. Читателите ще разберат защо Илия Луков е избягал от граничарска военна служба, за да се яви на "Пирин фолк", и какво се случва след като военните го виждат на телевизионния екран? Севдалина и Валентин Спасови разкриват как е създадена "Сине, сине", а Сашка Васева признава кой е тайнственият Георги от песента "Не мога да те забравя".

Към първите издания се връщат едни от създателите на фестивала - композиторите Димитър Динев и Кирил Иванов, както и певците Васко Лазаров, Христина Маркова и др. Поетесите с най-много текстове Катя Кирянова и Катя Ерменкова разказват любопитни истории за създаването на песните си.

В книгата е включен и колоритен анализ от фолклориста проф. Венци Димов, който прави уникално обобщение на изминалите 20 сезона.

С голям принос към книгата е певецът Иван Гоцев, който дава опис на наградите през годините, тъй като той е енциклопедист на фестивала.
Книгата включва и много архивни снимки, които се публикуват за първи път. На корицата е хора на ансамбъл „Пирин”, който е неизменна част от Пирин фолк.

Съпътстващите мероприятия от богатата програма на фестивала „Пирин Фолк” започнаха вчера. На видеостена на площад „България” от 20.30 ч. бе излъчена мултимедия от фестивала  през изминалите години.

Днес от 17.30 ч. на пл. „Алианс” организаторите планират изложба – етнографска и местна кулинария. На нея санданчани и гости ще се насладят на традиционни ястия по местни бабини рецепти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK