Банско обединява традициите: Как фотограф "извади на светло" сурвакарите от Светля

Снимки: Г. Ангелов

Село Светля вдъхнови любителя фотограф Георги Ангелов

Само на 30 километра от град Перник по живописен път се намира планинското село Светля. Мъничко, с едва 60 човека постоянни жители, но красиво през всички сезони.

На югозапад от Светля се издига величественият Пирин, в чиито поли живее фотографът Георги Ангелов.

За отдадения на Банско Георги сме разказвали в ИНФОМРЕЖА. Преди година той нареди в дома си изложба от снимки на банскалии, участвали в кукерския фестивал. И както фотографът казва: „Моят апарат снима само усмихнати лица“, така и сега Ангелов е вдъхновен от една различна традиция.

Тази традиция има едновековна история с изключително красиви костюми, високи маски, които местните наричат „ликове“ и най-важното - там липсва съревнование между участниците.

Всеки е важен - от най-малкия до най-големия, от най- младия до най-възрастния. Към всеки един участник има внимание и благодарност за участието и за труда.

Денят е 13 януари привечер. Най-важният ден за потомците на селото. Всичките 150 сурвакари, облечени в костюми, са подредени в дълга колона, последните са сурвакарите с ликовете, които някои достигат до над 3 метра. Дисциплината е изключителна, а уважението между участниците е най-важното и водещо през целия ритуал. Те са излезли, за да прогонят злите духове със страшни маски, чанове, звуци от тъпани и ритмични танци. Така е от 100 години, разказва пред ИНФОМРЕЖА Георги.

След шествието всички сурвакари се събират около голям огън и всички в един такт и ритъм изпълняват своя ритуал за прогонване на злите духове за плодородие и щастие. Това, което на пръв поглед прави впечатление, е дисциплината на участниците, но не наложена от някои, а идваща по инерция и от самосебеси, защото са горди потомци  на селото с най-високи маски и най-многобройни участници. Интересното при тази сплотена общност е, че те нямат крупни дарители, които да финансират изработването на маските и костюмите, нито да финансират участия и пътувания, всичко сами си правят, събират средствата на 14 януари, когато обикалят всяка една къща от селото и играят във всеки дом за здраве и късмет на семействата.

Сутринта на 14 февруари сурвакарската група тръгва из селото и влиза във всяка къща, там домакините излизат и черпят богато участниците, а те им наричат да бъдат здрави, сплотени и щастливи. Това е най-големият чар на сурвакарите от село Светля - личното отношение към всеки един жител от малкото селце.

Част от изложбата в дома на Георги са снимки от 13 януари, другата част са снимки от най-големия фестивал в България "Сурва“ в Перник.

Това е първата до момента частна изложба на пернишката сурва и първата на село Светля. За момента за наредени 44 рамкирани снимки формат А4.

А на 9 април, празникът на надеждата, любовта и цветята – Цветница, изложбата „излиза от дома на Георги“ и ще бъде разположена в Читалище “Никола Вапцаров - 1894” в Банско, където по покана на читалището ще гостува и сурвакарската група на село Светля.

Гостуването е първото своеобразно такова за пернишката група и с него банското читалище показва, че подкрепя традициите на българина. Програмата включва и демонстрация на сурвкарска групата на село Светля на централния градски площад. Очакват се около 60 участници да представят своя обичай за сурва на площада.

На 26 февруари - Сирни Заговезни, село Светля ще гостува в Село Бистрица, където се провеждат така наречените поклади в село Бистрица, а на 17 април ще гостува на пролетния фолклорен фестивал в град Боселеград, Сърбия.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK