АУБ загуби своя основател и неуморен поддръжник Дими Паница

снимка: infomreja.bg

Дими Паница – един от основателите на Американския университет в България и негов неуморен поддръжник, почина на 28 юли 2011 г. след продължително боледуване в болница в Париж. Тъжната новина покруси цялата университетска общност, тъй като Дими беше един от най-верните приятели на университета и радетел за каузата на АУБ.

„Всичко което правеше Дими, го правеше със страст. Той знаеше, че давайки шанс за качествено образование на младите и талантливи хора на България, този университет можеше да промени страната. Дими беше нашият най-верен приятел – той ни напътстваше и ни насърчаваше да дадем най-доброто от себе си. Той изискваше перфектност и очакваше от нас да отговорим на неговите високи стандарти, защото обичаше АУБ и държеше изключително много на него. Дими ще продължава да бъде част от университета, който основа и  облече във форма. Неговото наследство ще живее в нас, които ще продължаваме да работим, за да направим АУБ такъв, какъвто той си го представяше преди двадесет години”, каза президентът на АУБ Дейвид Хюуайлър.

Университетът не би бил това, което е днес, без вярата, труда и личният пример на Дими. Ревностен привърженик на идеята, че хората могат да променят живота към по-добро, Дими винаги е откликвал от сърце на надеждите и мечтите на младите хора, виждайки в тях мощния двигател на промяната. Още от самото създваване на АУБ, той работи неуморно за превръщането му в център за разпространение на знанието и възпитаване на гражданска и социална отговорност в младите хора.

Той е един от първите дарители на АУБ, който основава стипендиантска програма през 1994 г. за талантливи студенти в неравностойно положение. Благодарение на неговата непрекъсната подкрепа през годините повече от 250 млади хора са открили своето бъдеще в университета, за да работят след това честно в едно демократично общество.

Едно от най-съкровените желания на Дими е да създаде и развие библиотека в АУБ на световно ниво, която да се превърне в център на академичното знание. През годините, със своята щедрост и неуморна подкрепа, Дими помогна на библиотеката да се развие в модерен център за обучение. От 2009 г. фамилното име на Дими Паница краси първата наименувана сграда в новия комплекс на Американския университет в България – библиотека „Паница”.

Димитрий-Иван (Дими) Евстатиев Паница е известен български емигрант, който е работил активно за развитие на гражданското общество в България. Напуснал е родината през 1948 година и се е преместил в САЩ през 1952.

 

КОМЕНТАРИ

Л. Д.15:12 - 29.07.2011
Неговото наследство - вярата, труда и личният пример, ще живее в нас, и ще ни насърчава да дадем най-доброто от себе си.
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//