Министър Павлова представи българският модел на правната помощ пред румънски експерти

Снимка: МП

Държавата продължава активно да е ангажирана с подобряване на ефективността на правната помощ

 „Когато говорим за равен достъп до правосъдие фокусът е насочен към хората в неравностойно положение, с ниски доходи и от уязвимите групи, чийто основен закрилник следва да е държавата. Именно тя има задължението за финансирането на правната помощ, какъвто е и водещият принцип в Европейския Съюз.“

С тези думи министърът на правосъдието Мария Павлова направи кратко представяне на българският модел на правната помощ пред магистрати, адвокати и представителите на изпълнителната власт на Румъния. На събитието присъства и зам.-министър Спаска Кинчева, съобщават от правосъдното министерство.

На конференцията „Регламентация, организация и осъществяване на правната помощ – добри практики и предизвикателства“, организиран от Националното бюро за правна помощ (НБПП), гости бяха Джордж Сербан,  държавен секретар в Министерството на правосъдието на Румъния, Каталин Попеску, зам.-главен прокурор в Прокуратурата към Върховния касационен съд, Емануела Антонеску, член на Постоянния комитет на Националната асоциация на румънските адвокатури, Джордж Моломан - член на Съвета на Националната асоциация на румънските адвокатури, проф. Дан Оанча - директор на Националния институт за обучение и квалификация на адвокатите.

Целта на форума е да запознаем колегите от Румъния с функцията на нашия национален орган, който организира и осъществява контрол по предоставяне на  правната помощ, какъвто там  все още не е изграден, обясни председателят на НБПП Наталия Илиева.

По време на изказването си министър Павлова заяви, че за 18-те години, в които НБПП функционира, развитието на правната помощ у нас бележи значителни резултати.

„Държавата продължава активно да е ангажирана с подобряване на ефективността на правната помощ. С последните промени в законодателната уредба се разшири кръгът на лицата имащи право на правна помощ, въведе се правна помощ в извънсъдебни производства, уредени бяха правни съвети и консултации при облекчени условия“, каза още Павлова. Тя допълни, че в момента в Министерството на правосъдието заседава активно междуведомствена работна група за промяна на Наредбата за заплащане на правната помощ. Целта е да бъдат актуализирани възнагражденията на адвокатите, вписани в Националния регистър за правна помощ.

По думите на председателя на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев правната помощ в България е с изключително силно присъствие в рамките на международната правна общност. „Ние сме една от малкото страни в Европа, в които законът е сравнително добре уреден“, обясни той.

По време на форума Наталия Илиева направи подробна презентация на системата и правната рамка на правната помощ у нас.

От своя страна проф. Дан Оанча обясни, че в Румъния правната помощ се предоставя въз основата на меморандум между адвокатурата, магистратурата и министърът на правосъдието. Той бе категоричен, че българската система предлага решения на някои от проблемите на правната помощ в страната му. Проф. Оанча допълни, че качеството на предоставяната услуга и размерът на възнаграждението се определят от съдиите и прокурорите, като често съдиите намаляват размерите на адвокатския хонорар.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//