Атанас Пеканов: В кризисни ситуации се убеждаваме колко важно е държавата да има капацитет

Снимка: Медиапул

Атанас Пеканов подчерта, че е важно обществото да бъде добре информирано

Личните дарения са достоен акт, но е по-важно да имаме институционални механизми и подготовка за реакция и помощ при кризи и ситуации, които са централна роля и функция на институциите. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред БНТ.

По думите му в тежки и кризисни ситуации като настоящата се убеждаваме колко важно е държавата да има капацитет и възможност да опази хората. Роля, която за съжаление е била неглижирана през годините. Вицепремиерът посочи, че един от новите проекти в Плана е именно в тази посока - Комплексен център за управление и мониторинг на рисковете, който е бил предложен още преди година от Президентството. Това е единен център, в който да се получава информация за опасности от аварии и бедствия - пожари, наводнения, изсичане на гори, неправомерни действия и други, така че в реално време институциите да получават тази информация и да могат да отговарят на рисковете, а гражданите да са добре информирани.

За да има работещи механизми в социалната сфера например, в новата подобрена версия на Плана за възстановяване и устойчивост са заложени реформи, за липсата на които сме били критикувани години наред от службите на Европейската комисия, подчерта Пеканов.  И отбеляза, че те ще бъдат само първи стъпки за подпомагане на повече хора, попаднали в клопката на бедността, но трябва да продължим тези усилия и с цялостната икономическа и социална политика. Дългосрочното развитие на България изисква важните и големи въпроси да се решават от стабилно редовно правителство, като в контекста на Плана пред нас в момента стоят две такива теми - бъдещето на въглищните региони и върховенството на закона и правото, добави вицепремиерът.

"Един служебен кабинет, който има доста ограничен мандат, не може да се ангажира, че в следващите няколко години тази реформа в сферата на върховенството на закона ще се случи. Не е редно аз да обещавам нещо на европейските институции, когато реално народните представители ще са носители на тези промени. По тези точки трябва да постигнем консенсус с народните представители, за да изпратим Плана", каза той.

Атанас Пеканов подчерта, че е важно обществото да бъде добре информирано по такива ключови въпроси, касаещи дългосрочното развитие на страната. Вицепремиерът даде допълнителен пример с темата за влизането на България в Еврозоната и посочи, че това също е въпрос, който трябва да бъде решен след широк обществен дебат и запознаване на обществото с ползите и рисковете. "Като икономист, който се занимава с тези теми – паричната политика и еврозоната, за мен е важно обществото да е правилно информирано за аргументите и от двете страни в този дебат", подчерта Пеканов. "Друг такъв дългосрочен въпрос е в следващия програмен период за европейските средства, да бъде отделена столицата като самостоятелен район за планиране, което би значело да се гарантират повече средства за останалата част от Югозападния район, който в момента може да бъде ощетен."

Служебният вицепремиер потвърди, че е отворен за дискусии и вече се среща с парламентарни групи, за да обсъждат детайли по Плана за възстановяване и устойчивост, като още веднъж се обяви за приемственост с редовния кабинет по този и други ключови въпроси за бъдещето на страната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//